Biznis i ekonomija

U ožujku strmoglavljivanje irske, neočekivano oštro posrtanje europske proizvodnje

Proizvodni sektor europodručja u ožujku je posrnuo snažnije od očekivanja, ponajviše uslijed smanjenja outputa kapitalnih dobara.

Europski statistički ured (Eurostat) u ponedjeljak je izvijestio da je industrijska proizvodnja u 20 članica eurozone pala za 4.1% na mjesečnoj i 1.4% na godišnjoj razini.

>>>Posustaje ‘na glinenim nogama izgrađen’ gospodarski oporavak eurozone | Sentix

Ekonomisti u anketama Reutersa u konsenzusu su očekivali povlačenje za 2.5% na mjesečnoj i 0.9% na godišnjoj razini.

Industrijska proizvodnja u EU, eurozone, u ožujku 2023. godine, Eurostat

Najupečatljiviji pad u ožujku je iskusila Irska gdje se aktivnost s mjeseca na mjesec sunovratila za 26.3%, a s godine na godinu za 26.1%.

>>>Odgovor na invaziju Ukrajine razara industrijsku bazu Europske unije

Reuters bilježi da irski Središnji statistički ured revidira metodologiju za izračunavanje sezonski prilagođenog proizvodnog outputa.

“Kapitalni pad”

Podaci otkrivaju da je proizvodnja kapitalnih dobara – poput opreme za proizvodnju ili izgradnju ili pružanje usluga – s mjeseca na mjesec pala za 15.4, a s godine na godinu za 2.1%.

Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u EU, europodručju, ožujak 2023., Eurostat

Propadanje je vidljivo u svim sastavnicama sektora, s izuzetkom trajnih potrošačkih proizvoda, čija je izrada na mjesečnoj razini porasla za 2.8%, što je pak 0.8% manje nego u ožujku 2022. godine.

>>>U ožujku 2023. osjetni pad potrošnje na godišnjoj i mjesečnoj razini | DZS

Prema podacima i metodologiji S&P Globala, proizvodni PMI eurozone u zoni nerasta, ili recesije, boravi već devet mjeseci zaredom.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima