Biznis i ekonomijaPreporučeno

UGP traži hitno razrješenje Ćorića – ‘najgoreg ministra gospodarstva’ ikad

Udruga Glas poduzetnika u otvorenom pismu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i potpredsjedniku Tomi Medvedu traži hitno razrješenje ministra gospodarstva Tomislava Ćorića.

Poziv stiže nakon što su Hrvatska udruga poduzetnika i Udruga Glas poduzetnika izrazile nezadovoljstvo novim mjerama za očuvanje poslovanja i biznisa u okolnostima nacionalnog lockdowna ugostitelja i pripadajućeg eko-sustava.

>>>Kratkoročne mjere neadekvatne, dugoročne reforme nepostojeće | Glas poduzetnika

Jedna od prijepornih točaka i zahtjeva je smanjenje PDV-a za ugostitelje koje oni zagovaraju već godinama.

Predstavnici Vlade su nakon sastanka s predstavnicima poslodavaca i poduzetnika komunicirali da tema PDV-a nije za krizna vremena, što je jutros ponovio i ministar Ćorić.

>>>DP: 14-godišnji danak za Krš-Pađene 2 milijarde i 200 milijuna kuna, pokrećemo interpelaciju | VIDEO

“PDV je glavni izvor financiranja proračuna. U uvjetima rekordno visokog proračunskog deficita u 2020., a s druge strane činjenice da 2021. konačno trebamo stabilizirati očekivanja, izvlačiti PDV iz konteksta tih pretpostavki i komunicirati da bi on bio kratkoročni način opstanka sektora ugostiteljstva, držim da to nije točno. O tome treba razgovarati onda kada se izađe iz ove krize, naravno da se i određene devijacije koje postoje u samom sektoru uklone,” rekao je ministar u emisiji Hrvatskog radija “A sada vlada”.

>>>Peti val porezne reforme ne predviđa smanjenje PDV-a za ugostitelje | ministar

Pozivi na opoziv, ostavku ili smjenu Ćorića, čiji se mandat u vladama HDZ-a realno pokazao štetnim za proračun, odnosno skupim za porezne obveznike, u posljednjim su mjesecima učestali, ali neuspješni. Oporaba je krajem studenoga nakon naizgled ujedinjenog nastupa osigurala samo 51 od potencijalnih 75 glasova za njegov opoziv iz svojih redova.

Dopis u kojem UGP elaborira svoj zahtjev za razrješenje ministra prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Udruga Glas poduzetnika smatra nedopustivim da je gospodin Ćorić još uvijek ministar gospodarstva. Naime, ministar je već nekoliko puta pokazao da ga nije briga što hrvatsko gospodarstvo propada, što će propasti mnogobrojne tvrtke i obrti i što će desetci tisuća radnika ostati bez posla. Smatramo da je nedopustivo da ministar Vlade Republike Hrvatske izbjegava preuzeti odgovornost, ponuditi konkretna rješenja i pokrenuti potrebne sustavne reforme koje bi omogućile opstanak malog i srednjeg poduzetništva.

Mnogobrojne poduzetnike u proteklim tjednima šokirale su izjave ministra Ćorića o stanju u našem gospodarstvu i o ozbiljnosti situacije. Iznenađeni smo izostankom konkretne pomoći i obeštećenja za djelatnosti koje se suočavaju s velikim padom prometa, a nisu formalno zatvorene. Moramo istaknuti i da Ministarstvo gospodarstva ignorira sve naše upite, molbe i prijedloge. Ministar Ćorić dopušta propadanje mikro, malih i srednjih tvrtki te se ponaša kao da se to njega ne tiče. U bezizlaznoj situaciji u kojoj su se našli mnogobrojni poduzetnici resorni ministar pokazao je neozbiljnost i nonšalantno ponašanje, a kap koja je prelila čašu je izjava “kako neće baš svi ugostitelji propasti bez izdašnije pomoći države kao što tvrde sami poduzetnici.”

Smatramo da je ponašanje ministra Ćorića u ovoj situaciji nedolično, a kao glavne probleme vidimo njegovu nespremnost na dijalog, nerazumijevanje problematike i nedostatak iskustva rada u privatnom sektoru. Imamo veoma neobičnu situaciju u kojoj jedan ministar gospodarstva nije ostvario niti jedan radni dan u privatnom sektoru. Uz to, dodajemo da je povezan uz mnogobrojne aktualne afere u kojima se otuđio novac hrvatskih poreznih obveznika.

>>>Možemo!: Ćorić, Aladrović i Butković potvrdili posjete ‘Klubu’, prešutjeli svrhu

UGP smatra da Hrvatska može ponuditi mnogo kvalitetniju i kompetentniju osobu da vodi Ministarstvo gospodarstva. U moru loših prethodnika, poduzetnici se ne mogu sjetiti goreg ministra gospodarstva od ovog kojeg imamo danas.

>>>Dužnosnici koji su svjesno kršili zakon tijekom ‘lockdowna’ trebaju dati ostavke: Glas poduzetnika

Ovim putem apeliramo na Predsjednika i Potpredsjednika Vlade da ministra Ćorića hitno razriješe dužnosti i imenuju ministra gospodarstva koji će biti kompetentan za navedenu funkciju. Također, inzistiramo u ime svih poduzetnika i obrtnika u Hrvatskoj da idući ministar bude netko tko ima iskustva u privatnom sektoru. Smatramo da će jedino takva osoba moći shvatiti konkretne probleme poduzetnika te da će biti otvorena za dijalog i suradnju.