Biznis i ekonomijaPreporučeno

Ukrajinski ministar financija vidi puno umora, puno slabosti kod međunarodnih donatora

Ukrajina sve teže osigurava financijsku potporu jer se globalna svijest usmjerava na rat u Gazi, a lokalna na izbore, rekao je u subotu u razgovoru za Reuters ukrajinski ministar financija Serhij Marčenko.

“Vidim puno umora, vidim puno slabosti među našim partnerima, oni bi rado zaboravili na rat ali rat još uvijek traje, u punoj mjeri,” izjavio je tijekom razgovora povedenog na marginama vijećanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke u Marakešu.

>>>Kirby: dolazimo do kraja užeta u financiranju Ukrajine | VIDEO

Otkrio je da Kijev sada ulaže “dvostruki napor da bi naše partnere uvjerio da nam pruže pomoć u poredbi s prošlogodišnjim sastancima” u travnju.

Ukrajina uz smrtonosnu, treba i značajnu financijsku pomoć kako bi zakrpala proračunsku rupu od 43 milijarde eura u 2024. godini.

Konteksti

Reuters piše da su ovotjedni razgovori zastali ili ostali u sjeni rata u Izraelu koji se preko noći pretvorio u rat u Gazi.

Marčenko je rekao da “geopolitički pomaci i unutarnji politički konteksti u različitim zemljama” smanjuju apetit zapadnjačkih vlada za potporu Ukrajini.

>>>SAD: krajnja desnica u presedanu opozvala predsjednika Kongresa, izazvala kaos, brigu za Ukrajinu

Kao primjer je naveo dolazeće izbore u Sjedinjenim Američkim Državama i Europskoj uniji gdje potpora posredničkom ratu pada u valceru s gospodarskim pokazateljima.

Ukrajina je za iduću godinu predvidjela dodatne poreze i daljnje unutarnje zaduživanje, ali će ostati ovisna o vanjskoj pomoći za veliku većinu izdataka.

“Već imamo neke predanosti, poput 5.4 milijarde dolara iz programa MMF-a, i očekujemo obveze od Japana i Ujedinjenog Kraljevstva, i naravno, oslanjamo se na naše ključne partnere i saveznike Sjedinjene Države i Europsku uniju,” rekao je ministar.

>>>Borrell sumirao iznos dosadašnje europske pomoći Ukrajini

Europska komisija od zemalja članica Europske unije traži 50 milijardi eura za Ukrajinu za razdoblje od 2024. do 2027. godine. Ukrajina za 2024. godinu priželjkuje 18 milijardi eura.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima