Biznis i ekonomijaPreporučeno

Velika nestašica električne energije u industrijskom srcu sjeveroistočne Kine | VIDEO

Industrijsko srce sjeveroistočne Kine trpi akutne nestašice i poteškoće u opskrbi energijom. Sve ozbiljnija situacija uzbunjuje i brine građane dok partijske dužnosnike tjera da tržište normaliziraju “po svaku cijenu”.

>>>Kina oslobađa naftne rezerve

Informacije lokalnih medija i crtice na društvenim mrežama sugeriraju da su poteškoće u opskrbi električnom energijom sveobuhvatne. U pojedinim gradovima ne rade semafori i 3G komunikacije, zatvorene su tvornice opskrbljivača velikih zapadnih kompanija poput Applea ili Tesle.

Nestašice električne energije uvjetovane niskim zalihama ugljena i generalnim remećenjem globalnih opskrbnih lanaca paraliziraju pojedine industrije.

Pružatelj komunalnih usluga u teško pogođenoj pokrajini Jilin uputio je i upozorenje o remećenju opskrbe vodom, da bi se kasnije ispričao zbog uznemiravanja javnosti. Među zahvaćenim gradovima nalazimo i metropole Shenyang i Dalian u kojima boravi više od 13 milijuna ljudi.

Jilin je jedna od najmanje 10 provincija u kojima su vlasti morale posegnuti za štednjom i redukcijom. Remećenju su osobito izloženi opskrbljivači jer zbog regulacije tržišta strelovit porast cijene ugljena ne mogu prebaciti na potrošače.

>>>Evergrande ‘domino efekt’ u kineskom građevinskom sektoru, Australiji

Goldman Sachs procjenjuje da nestašica električne energije zahvaća do 44% kineske industrijske aktivnosti zbog čega bi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) na godišnjoj razini mogao oslabiti za 1 postotni bod u trećem tromjesečju i za dva postotna boda u razdoblju od listopada do prosinca. Banka je u utorak u bilješci za klijente navela da prognozu kineskog BDP-a za 2021. godinu smanjuje s 8.2% na 7.8%.

>>>Kinesko gospodarstvo iskusilo neočekivanu kolovošku kontrakciju | PMI

Kinesko vijeće za električnu energiju koje zastupa opskrbljivače u ponedjeljak je reklo da termoelektrane na ugljen sada “proširuju svoje kanale nabave po svaku cijenu” kako bi zajamčile zimsku opskrbu toplinom i električnom energijom.

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters

Comments (3)

  1. […] piše da bi cijene plina koje su otišle u nebo, pomama za ugljenom u Kini i Indiji i veliko remećenje u transportu ove godine inflaciju u europodručju mogle natjerati do […]

  2. […] piše da bi cijene plina koje su otišle u nebo, pomama za ugljenom u Kini i Indiji i veliko remećenje u transportu ove godine inflaciju u europodručju mogle natjerati do […]

  3. […] kontekstu aktualne energetske krize koja remeti proizvodne procese i opskrbne lance u Kini i Indiji dok izaziva inflacijske pritiske u Europskoj uniji – a koja je dijelom uvjetovana […]

Comments are closed.