Biznis i ekonomijaPreporučeno

Kina oslobađa naftne rezerve

Trezor; CGI: Reimund Bertrams

Kina priprema prvu aukciju nafte iz nacionalnih rezervi u potezu koji bi mogao imati nerazmjeran utjecaj na sentiment tržišta, javlja Reuters.

Prva prodaja iz strateških naftnih rezervi (SPR) bit će majušna – 7.38 milijuna barela, što ugrubo odgovara poludnevnoj potražnji u Kini – tek kap u moru globalne potrošnje od gotovo 100 milijuna barela dnevno.

>>>Urušava se kineska ‘kuća od karata’ | krah Evergrande

Unatoč količini, aukcija predstavlja neočekivani zaokret od dosadašnjeg stava Pekinga da su rezerve kategorički nedodirljive dok ukazuje na spremnost za državni intervencionizam na tržištu naftom.

Dražba šalje signal da je najveći svjetski uvoznik nafte inflaciju spreman obuzdati kroz kontrolu cijena roba, rekli su analitičari i izvršni trgovci.

“S tržišnom moći koju posjeduje Kina, izdanje ima golem simbolički značaj kao prva javna prodaja SPR-a. Prije samo tri godine još se vodila rasprava o tome kako kineski SPR funkcionira i kako će biti reguliran,” rekao je Michal Meidan, direktor za Kinu na Oxfordskom institutu za energetske studije. “Ja to uglavnom vidim kao test, kako u smislu unutarnjih mehanizama, tako i utjecaja na tržište … za suzbijanje inflacije i … učenje kako koristiti SPR kao što to rade SAD.”

Presedan

Dražba nafte iz spremnika u Dalianu na sjeveroistoku Kine prva je otkad je nacija prije 15 godina započela sa strateškim pohranjivanjem i čuvanjem nafte. Vlada je najavila da će rezerve regularno rotirati i puštati u etapama.

>>>Ransomware napad nokautirao ključni cjevovod u SAD-u | DarkSide

Kina uspješno taji količinu nafte u strateškim zalihama zbog čega procjene osciliraju od 220 milijuna do 384 milijuna barela.

>>>Kina: proizvođačke cijene u svibnju porasle najbržim tempom u 12 godina

Partija je uslijed pandemijskog remećenja opskrbnih lanaca i velikog inflacijskog pritiska u industriji već zagrabila u strateške rezerve metala, ugljena i kukuruza.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

Comments are closed.