Fun

Velika šteta u Muzeju za umjetnost i obrt: potres u Zagrebu  

Foto: @muozagreb/Facebook

Muzej za umjetnost i obrt (MUO) objavio je na svojoj Facebook stranici fotografije koje pokazuju velika oštećenja uzrokovana jutrošnjim potresima u Zagrebu.

Oštećenja su zabilježena na samoj građevini kao i na građi koja se čuva u MUO, a najviše su stradali drugi i treći kat Muzeja, restauratorske radionice specijalizirane za metal, keramiku i staklo, tekstil, slikarstvo i polikromnu skulpturu.

>>>Serija potresa u Zagrebu: VIDEO

Urušen je dio krovišta te su oštećeni predmeti u dijelu stalnog postava na drugom i trećem katu, izvijestili su iz MUO.

U strogom je centru još niz zgrada u kojima su smješteni muzeji, arhivi, HAZU, koncertne dvorane, pretrpjeli su oštećenja kao i sakralni objekti, no još se ne zna u kojoj mjeri.

Ministarstvo kulture će koordinirati pregled stanja i procjenu stupnja oštećenja.

Procjena će se vršiti temeljem preporuka i smjernica koje će se uskladiti i s uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite RH i preventivnim mjerama djelovanja protiv COVID-19 virusa, a sve u cilju zaštite života i zdravlja ljudi, priopćilo je Ministarstvo kulture.

“Ovakav niz izrazito jakih podrhtavanja doveo je do niza oštećenja na kulturno-povijesnoj graditeljskoj baštini kako na pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima tako i na zgradama unutar zaštićene cjeline Grada Zagreba”, ističu iz Ministarstva.

>>>Potres oštetio crkve od centra preko Čučerja do Marije Bistrice, ozlijeđen župni vikar

Po prvim informacijama s terena u potresu koji je jutros zatresao Zagreb oštećen je južni toranj zagrebačke katedrale koji je u obnovi, a u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama urušio se dio stropa svetišta.

Teško je oštećena i Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj gdje se urušio strop, a u podrhtavanju tla oštećena je i crkva u Čučerju župe Pohoda Blažene Djevice Marije, ali i Župa Svih Svetih u Sesvetama.

Ministarstvo kulture će u suradnji sa stručnjacima Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba, ali i stručnjacima iz svih drugih konzervatorskih odjela unutar Ministarstva kulture koordinirati pregled stanja i stupanj oštećenja kako na području Grada Zagreba tako i na području ostalih županija koje su pretrpjele oštećenja uzrokovana ovim nizom potresa.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek izjavila je za HTV, što se tiče muzeja, da će se dio umjetnina morati premjestiti na neku drugu lokaciju, popis radi Gradski zavod za zaštitu spomenika i prirode, a uključit će se i sve službe Ministarstva kulture.