Biznis i ekonomijaPreporučeno

Vizualizacija propagande, razornog učinka europskih sankcija Rusiji na europsku ekonomiju

Belgija, aktualna predsjedateljica Vijećem EU-a, u srijedu je na X-u izvijestila o postizanju političkog dogovora o 13. paketu europskih sankcija Rusiji u odgovoru na njezinu invaziju Ukrajine.

“Ovaj paket je jedan od najširih odobrenih od strane EU. Proći će pisani postupak i biti službeno odobren 24. veljače,” najavljeno je. Datum je prigodan i koincidira s početkom rata u 2022. godini.

Objavu je na svojoj vremenskoj crti, među ostalima, podijelila predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

“Rusija plaća za svoje postupke. Trinaesti paket sankcija EU-a koji je danas dogovoren dodatno će urušiti proizvodnju arsenala Kremlja i fragmentirati njegov ratni kovčeg. Dvije godine nakon prvih ruskih projektila, naša odlučnost da podržimo Ukrajinu jača je nego ikada,” napisala je.

Kako možete vidjeti u popratnim komentarima, njezino je gledište naširoko ismijano i/ili kritizirano jer je riječ o, u aktualnom trenutku više ne tragikomičnoj, nemuštoj ili patetičnoj, već opasnoj, u kontekstu europskih izbora za aktualni saziv Europskog parlamenta potencijalno suicidalnoj propagandi.

Ovdje, u zbilji i izvan kula od slonovače aktualne nadnacionalne administracije, Rusija ne samo da nije slomljena, već je njezino gospodarstvo lani raslo brže od svih G7 ekonomija koje su perjanice sankcija.

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje ponavljanje takvog scenarija i u tekućoj godini.

Financial Times na navedeno se osvrnuo u iscrpnoj analizi objavljenoj s početkom veljače uz naslov: “Iznenađujuća otpornost ruskog gospodarstva”.

Vizualizacija propagande

Da su naracije američkih lidera i njihovih europskih poltrona nalik “Novogovoru” iz zimzelene 1984. svjedoči i velika paneuropska seljačka buna, kao i uspon krajnje desnice i populista koji bi mogao radikalno izmjeniti putanju europskih politika, Zelenog plana i posredničkog rata u Ukrajini.

Prema preliminarnim procjenama rusko gospodarstvo lani je na godišnjoj razini poraslo za 3.6% (VoA), Amerikanci očekuju rast BDP-a za 2.7% (Bloomberg), a Europljani za 0.5% (EU i eurozona, Eurostat).

“Predviđali su pad, neuspjeh, kolaps – da ćemo se povući, odustati ili se raspasti. Poželiš [im] pokazati dobro poznatu gestu, ali ja to neću učiniti, ovdje ima puno dama,” rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin početkom veljače u Tuli, glavnom gradu ruske vojne industrije. “Neće im uspjeti! Naše gospodarstvo raste, za razliku od njihovog.”


Povezane vijesti