PolitikaPreporučeno

Wagner tvrdi da je ušao u srce Bahmuta | VIDEO

Ukrajinska vojska u ponedjeljak je odbacila tvrdnje da su plaćenici ruske skupine Wagner osvojili središte grada Bahmuta u jednoj od najmučnijih urbanih bitki u povijesti modernog ratovanja.

Poslodavac plaćenika, Jevgenij Prigožin, u nedjelju je objavio videozapis u kojem se na ruinama administrativne zgrade viju ruski i Wagnerov barjak.

>>>Kijev priznao gubitke u Bahmutu; Prigožin: ukrajinska vojska praktički je uništena

Prigožin je objavio da se zgrada nalazi u središtu Bahmuta i da ukrajinski borci još uvijek pružaju otpor u zapadnim četverima i predgrađima. “S pravne točke gledišta, Bakhmut je zauzet. Neprijatelj je koncentriran u zapadnim dijelovima,” napisao je na Telegramu.

Serhij Čerevatji, glasnogovornik ukrajinskog vojnog zapovjedništva na istočnoj bojišnici, za Reuters je rekao da Rusi nisu “niti blizu” osvajanja grada.

“Bahmut je ukrajinski i oni nisu osvojili ništa i vrlo su daleko od toga, blago rečeno,” rekao je.

“Zastavu su podigli iznad neke vrste toaleta. Pričvrstili su je na stranu tko zna čega, objesili svoju krpu i rekli da su zauzeli grad. Pa dobro, neka misle da su ga uzeli,” dodao je.

Kijev postojano inzistira da branitelji Bahmuta pružaju herojski otpor no pojedina izvješća ukazuju na veliki danak u ljudstvu i osipanju morala.

>>>Prigožin objavio fotografiju mrtvih plaćenika, eskalirao prijepor s ruskim vojnim vodstvom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju je u redovitom noćnom obraćanju javnosti zahvalio braniteljima Bahmuta, Avdivke i Marjinke.

“Osobito u Bahmutu. Tamo je osobito vruće,” rekao je.

Ukrajinski vojni analitičar Oleg Ždanov istovremeno prepoznaje da su ulične tuče zahvatile središte Bahmuta.

“Neprijatelj gradski centar napada sa sjevera, istoka i juga i pokušava preuzeti potpunu kontrolu nad gradom,” rekao je u analizi podijeljenoj na YouTube.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] Deklaracija stiže nakon što je poslodavac ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin u posljednjim danima proglašavao istiskivanje neprijatelja u jednoj od najkrvavijih bitki u povijesti urbanog ratovanja i objavio da su njegovi ratnici ušli u srce grada. […]

  2. […] grada Bahmuta, fokalne točke bitke za Donbas, “vrlo vjerojatno” pod kontrolom Rusije, potvrđujući tvrdnje vlasnika ruske plaćeničke bojne Wagner, Jevgenija […]

  3. […] vojni analitičar Oleg Ždanov kroz vikend je zajedno sa službenim Kijevom prepoznao da plaćenici Wagnera kontroliraju središte Bahmuta i svoje napade sada fokusiraju na željezničku […]

Comments are closed.