PolitikaPreporučeno

Zelenskij otvorio scenarij povlačenja iz Bahmuta

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u srijedu je tijekom službenog posjeta Poljskoj komentirao aktualnu situaciju u gradu Bahmutu koji je već mjesecima fokalna točka bitke za Donbas.

Predsjednik je prepoznao da su branitelji suočeni s “uistinu teškom situacijom”, ali i podcrtao da još drže dijelove grada.

>>>Kijev priznao gubitke u Bahmutu; Prigožin: ukrajinska vojska praktički je uništena

“Mi smo u Bahmutu i neprijatelj ga ne kontrolira,” rekao je.

Deklaracija stiže nakon što je poslodavac ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin u posljednjim danima proglašavao istiskivanje neprijatelja u jednoj od najkrvavijih bitki u povijesti urbanog ratovanja i objavio da su njegovi ratnici ušli u srce grada.

>>>Prigožin objavio fotografiju mrtvih plaćenika, eskalirao prijepor s ruskim vojnim vodstvom

Ukrajina o povlačenju iz Bahmuta promišlja od početka ožujka kada su predsjednik i Glavni stožer odvagnuli da bi kapitulacija Rusima otvorila put osvajanju čitavog Donbasa u kojem su smještene oblasti Donjeck i Luhansk.

Stratezi su također procijenili da trošenje neprijatelja u urbanoj sredini tupi njegovu oštricu i kupuje vrijeme za uvježbavanje ususret najavljenoj proljetnoj protuofenzivi u kojoj će sudjelovati velike količine svježe dostavljenog zapadnjačkog oružja.

>>>Ukrajinci propituju održivost snaga, spremnost za protuofenzivu | WP

“Za mene, najvažnije je ne izgubiti naše vojnike i, naravno, ako dođe trenutak još vrućijih događanja i opasnost da ćemo naše osoblje izgubiti zbog opkoljivanja – mi ćemo, naravno, donijeti ispravnu odluku,” rekao je Zelenskij prema citatu Reutersa.

Predsjednik je ponovio da su količine i brzina dostave streljiva i oružja od zapadnjačkih partnera od presudnog značaja za otpor u Bahmutu i drugdje.

>>>Zelenskij: ako Bahmut padne Putin će osjetiti slabost i ‘gurati, gurati, gurati’

“Postoji uspjeh u nekim četvrtima Bahmuta – mi idemo naprijed. Ili nema (uspjeha) i mi ponovno napuštamo naše pozicije,” rekao je.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Tešku situaciju za branitelje u srijedu je prepoznao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij koji je tijekom posjeta Poljskoj otvorio scenarij povlačenja i predaje. […]

Comments are closed.