PolitikaPreporučeno

Zelenskij kristalizirao povode zdušne obrane, posljedice kapitulacije Bahmuta

Poslodavac ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin u srijedu je rekao da su njegovi borci preuzeli potpunu kontrolu nad istočnim dijelom ukrajinskog grada Bahmuta koji svjedoči jednoj od najkrvavijih bitki u povijesti urbanog ratovanja.

Ukoliko su njegove tvrdnje točne, Rusija uživa kontrolu nad gotovo polovicom grada čija je prijeratna populacija sezala do 70.000.

>>>Bitka za Bahmut

“Sve istočno od rijeke Bahmutka potpuno je pod kontrolom Wagnera,” naveo je Prigožin u objavi na Telegramu.

Proglas stiže nakon frenetičnog i neizvjesnog vikenda tijekom kojeg su pojedini izvori javljali da Kijev promišlja ili provodi strateško povlačenje.

Brana

Nagađanja i glasine u ponedjeljak je dokinuo ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekavši da je zajedno s vojnim vrhom donio odluku o nastavku obrane grada.

“Ovo je za nas strateško,” izbistrio je u srijedu u intervjuu za CNN, podcrtavši da je Glavni stožer ujedinjen u procjenama.

>>>Prigožin objavio zapis zarobljenih mladića, pozvao Zelenskog da spasi živote i evakuira Bahmut

“Mi razumijemo da bi oni nakon Bahmuta mogli ići dalje. Mogli bi ići u Kramatorsk, mogli bi ići u Slovjansk, Rusima bi pad Bahmuta otvorio put do drugih gradova u Ukrajini, u smjeru Donjecka. Zato naši momci tamo stoje,” rekao je.

Istovjetnu je poruku u utorak putem javne televizije isporučio glasnogovornik zapovjedništva ukrajinskih snaga na istočnoj bojišnici Serhij Čerevatji.

“Glavna zadaća naših vojnika u Bahmutu je samljeti borbenu sposobnost, iskrvariti bojni potencijal neprijatelja,” rekao je.

>>>‘Bijesan otpor’ Ukrajinaca, žrvanj života u Bahmutu | VIDEO

Glavni stožer ukrajinske vojske u srijedu je u prvom jutarnjem brifingu naveo da “neprijatelj unatoč značajnim gubicima nastavlja jurišati na grad Bahmut”.

Gledišta ukrajinskih lidera podudaraju se s izjavama ruskog ministra obrane Sergeja Šojge koji je također odvagnuo da koncentracija branitelja znači da će njihov slom otvoriti put osvajanju čitavog Donbasa, regije koju čine Luhansk i Donjeck, dvije od četiri oblasti koje je predsjednik Vladimir Putin pripojio Rusiji.

Navedena su motrišta u disonanci s procjenama američkih i drugih zapadnjačkih stratega koji drže da Bahmut ima simbolično, ali ne i presudno značenje u bitki za Donbas.

Procjene, iscrpljivanje

Urbano ratovanje u pravilu pogoduje braniteljima, pojedini ukrajinski dužnosnici procjenjuju da je Rusija u posljednjim danima izgubila sedam za svakog palog ukrajinskog vojnika.

>>>Prosječni životni vijek (prisilno) mobiliziranih Ukrajinaca u Bahmutu ‘četiri sata’

“Prilika za nanošenje štete elitnim elementima Grupe Wagner, zajedno s drugim elitinim jedinicama ukoliko su one posvećene, u okolišu obrambenog urbanog ratovanja gdje gradijent iscrpljivanja snažno favorizira Ukrajinu jest privlačan,” napisali su iz vašingtonskog Instituta za izučavanje rata (ISW).

Navedeno ne usvajaju svi motritelji.

“Od manjka topničkog streljiva, do sve snažnije osporavanih linija komunikacija, do iscrpljujuće bitke na nepogodnom terenu – ova borba nije na prednost Ukrajine kao snage,” napisao je u osvrtu američki stručnjak za rusku vojsku Michael Kofman koji je prošloga tjedna boravio u Bahmutu.

>>>Kijev ususret godišnjici rata: Rusija iscrpljuje naše snage

Ukrajinski izvori u posljednjim danima postojano javljaju o masivnim ruskim žrtvama, uključujući “dosadašnji dnevni rekord” u kojem je navodno poginulo 1.600 ruskih vojnika i plaćenika.

Zapadnjačke procjene (BBC) govore da je u bitki za Bahmut ubijeno ili ranjeno između 20.000 i 30.000 ruskih vojnika.

Pojedini mediji, uključujući Wall Street Journal, istovremeno prepoznaju da je iscrpljivanje branitelja također veliko i mučno.

Rusko ministarstvo obrane, u pravilu rezerviranije i šturije u procjenama, navodi da je tijekom veljače u Bahmutu i okolici živote izgubilo 11.000 ukrajinskih branitelja.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (4)

  1. […] Zelenskij kristalizirao povode zdušne obrane, posljedice kapitulacije Bahmuta 08/03/2023 […]

  2. […] Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij prošloga je tjedna odbacio napise i izvješća o povlačenju iz grada i rekao da je usvojena odluka o njegovoj daljnjoj obrani. […]

  3. […] >>>Zelenskij kristalizirao povode zdušne obrane, posljedice kapitulacije Bahmuta […]

  4. […] se još jednom osvrnuo na odluku da se grad Bahmut brani po svaku cijenu. Predvidio je da bi kapitulacija utjecala na nacionalni moral i zamor u međunarodnoj […]

Comments are closed.