PolitikaPreporučeno

U 24 sata više od 400 mrtvih u bitki za Bahmut

Ukrajina i Rusija u subotu su ponovno izvijestile o teškim gubicima u bitki za grad Bahmut. Obje su strane javile o stotinama mrtvih i potvrdile da je žarište bitke sada na obalama rijeke koja grad ugrubo sječe popola.

Glasnogovornik ukrajinske vojske Serhij Čerevatji na brifingu je rekao da je u Bahmutu i okolici ubijen 221 ruski vojnik.

>>>Prigožin objavio fotografiju mrtvih plaćenika, eskalirao prijepor s ruskim vojnim vodstvom

Rusko ministarstvo obrane istovremeno tvrdi da je na široj bojišnici u Donjecku živote izgubilo 210 ukrajinskih branitelja.

Bitka za Bahmut već slovi kao jedna od najkrvavijih u povijesti ratovanja.

Na obalama rijeke Bahmutke

Obavještajci britanskog ministarstva obrane u subotu su potvrdili da su plaćenici privatne tvrtke Wagner preuzeli kontrolu nad istočnim dijelom grada.

“U gradskom središtu, rijeka Bahmutka sada označava liniju bojišnice,” napisali su iz ministarstva u redovitoj dnevnoj procjeni.

>>>Ograničeno strateško povlačenje, ‘pakao u Bahmutu’

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij prošloga je tjedna odbacio napise i izvješća o povlačenju iz grada i rekao da je usvojena odluka o njegovoj daljnjoj obrani.

Zapovjednik branitelja u Bahmutu u subotu je rekao da je “pošten otpor” ruskim snagama ključ za skorašnju protuofenzivu.

“Nužno je dobiti vrijeme za akumuliranje rezervi i početak protuofenzive, koja nije daleko,” napisao je u izjavi general-pukovnik Oleksandr Sirskij.

>>>Kijev ususret godišnjici rata: Rusija iscrpljuje naše snage

Moskva drži da će slom i okupacija Bahmuta, gdje je koncentrirana ukrajinska obrana, razbiti branu i otvoriti put osvajanju čitave regije Donbas.

“Opasna situacija”

Poslodavac ruskih plaćenika, Jevgenij Prigožin, u subotu je rekao da su njegove snage na 1.2 kilometra od administrativnog središta grada smještenog na zapadnoj obali Bahmutke.

Britanski obavještajci navode da su dijelovi rijeke s otvorenom obalom “zone ubijanja, izgledno izrazito izazovne za snage Wagnera koje pokušavaju nastaviti svoj frontalni napad prema zapadu.”

Isti izvor prepoznaje “opasnu situaciju” za branitelje.

“Ukrajinske snage i njihove linije opskrbe prema zapadu ostaju ranjive uslijed postojanih pokušaja Rusije da branitelje zaobiđe sa sjevera i juga.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] za grad već slovi kao jedna od najkrvavijih u povijesti urbanog ratovanja, uz uznemirujuće fotografije i potresna svjedočanstva o […]

Comments are closed.