PolitikaPreporučeno

Britanski obavještajci: ukrajinski branitelji istisnuti iz središta Bahmuta, odstupnica ugrožena

Britanski obavještajci u petak u redovitoj procjeni pišu da je središte grada Bahmuta, fokalne točke bitke za Donbas, “vrlo vjerojatno” pod kontrolom Rusije, potvrđujući izjave vlasnika ruske plaćeničke bojne Wagner, Jevgenija Prigožina.

>>>Kijev priznao gubitke u Bahmutu; Prigožin: ukrajinska vojska praktički je uništena

Ugrožena je i za branitelje ključna opskrbna ruta prema sjeverozapadu.

Glasnogovornik ukrajinskog vojnog zapovjedništva za Reuters je potvrdio “tešku situaciju”, ali inzistirao da Rusi još nisu postigli “strateški uspjeh”.

Britansko izvješće, koje uočljivo odudara od uobičajenih proglasa o uspjesima branitelja, potvrđuje navode drugih izvora da su plaćenici Wagnera prešli rječicu koja dijeli grad i osvojili njegovo središte.

>>>U 24 sata više od 400 mrtvih u bitki za Bahmut

“Rusija je imala dodatne dobitke i sada je vrlo vjerojatno napredovala u središte grada i zauzela zapadnu obalu rijeke Bahmutka. Ukrajinska ključna opskrbna ruta 0506 zapadno od grada vjerojatno je ozbiljno ugrožena,” napisali su obavještajci.

Glasnogovornik ukrajinskog Istočnog vojnog zapovjedništva Serhij Čerevatji za Reuters je rekao da branitelji kontroliraju situaciju u Bahmutu i razumiju ruske namjere.

>>>Sirskij najavio skorašnji protuudar | rat u Ukrajini

“Situacije je teška, neprijatelj je maksimum svojih snaga koncentrirao na osvajanje Bahmuta. Ipak, on trpi ozbiljne gubitke i ne postiže strateški uspjeh,” rekao je Čerevatji.

Zapadnjački analitičari prepoznaju golem danak u ljudstvu koji u Bahmutu plaćaju obje strane. Washington procjenjuje da potencijalni pad Bahmuta nije od presudnog značaja za daljnji tijek rata i dolazeću ukrajinsku protuofenzivu, dok Kijev drži da je on zadnja brana na putu ruskog osvajanja Donbasa.

>>>Prigožin objavio fotografiju mrtvih plaćenika, eskalirao prijepor s ruskim vojnim vodstvom

Tešku situaciju za branitelje u srijedu je prepoznao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij koji je tijekom posjeta Poljskoj otvorio scenarij povlačenja i predaje.

Bitka za Bahmut slovi kao jedna od najkrvavijih u povijesti urbanog ratovanja.

Foto: DW

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima