PolitikaPreporučeno

Nezaustavljivi ruski ‘bodeži’, tuča raketa širom Ukrajine | VIDEO

Borbeni zrakoplov MiG-31 ruskog zrakoplovstva lansira nadzvučni projektil Kinžal tijekom vježbe na nepoznatom mjestu u Rusiji, na fotografiji preuzetoj s videozapisa objavljenog 19. veljače 2022.; Rusko ministarstvo obrane/Handout via Reuters

Rusija je u noći s četvrtka na srijedu prenula relativni mir koji izvan crta bojišnice traje od sredine veljače i ukrajinske gradove zasula kišom raketa, uključujući neuobičajen salvo skupocjenih i nezaustavljivih nadzvučnih “Kinžala” (rus. bodež).

Ukrajinski izvori i vlasti navode da je zabilježen 81 raketni udar, poginulo je najmanje šest civila.

>>>Zelenskij kristalizirao povode zdušne obrane, posljedice kapitulacije Bahmuta

Predsjednik Volodimir Zelenskij jutros je naveo da su pogođene stambene zgrade i infrastruktura u 10 oblasti.

Šteta je prekinula opskrbu električnom energijom, jedna je nuklearna elektrana izvan mreže.

“Okupator može samo terorizirati civile. To je sve što oni mogu. Ali to im neće pomoći. Oni neće izbjeći odgovornost za sve što su učinili,” rekao je Zelenskij.

U uočljivo neuobičajenom cilju, ukrajinski izvori navode da je pet osoba ubijeno u raketnom udaru na seosku kuću smještenu u Lavovskoj oblast na oko 700 kilometara od bojišnice.

Zapis s područja podijeljen na društvenim mrežama bilježi da je jedna kuća sravnjenja sa zemljom i teška oštećenja na okolnim objektima.

>>>Kronologija rata u Ukrajini

Kijev je kroz noć i ujutro trpio sedmosatnu zračnu uzbunu, najdulju od listopada.

“Čula sam jako glasnu eksploziju, jako glasnu. Brzo smo iskočili iz kreveta i vidjeli jedan automobil u plamenu. Vatra je potom zahvatila i druge automobile. Razbila su se stakla na balkonima i prozorima,” rekla je 58-godišnja Ljudmila s djetešcem u rukama.

“To je jako zastrašujuće. Izrazito zastrašujuće. Dijete se prepalo i skočilo s kreveta,” rekla je. “Kako oni mogu ova raditi? Kako je to moguće? Oni nisu ljudi, ne znam kako bih ih nazvala. Oni plaše djecu, njihovo će mentalno stanje biti poremećeno.”

Bodeži

Ukrajinski dužnosnici kažu da je u tuči sudjelovalo šest nadzvučnih “bodeža”, što je brojka bez presedana jer je riječ o skupocjenom hardveru.

Njihova je upotreba izgledno posvećena shodnim, visokovrijednim ciljevima.

>>>Prvo bojno korištenje ruske nadzvučne rakete ‘Bodež’ | rat u Ukrajini

Zapadnjački obavještajci procjenjuju da Rusija trenutno ima tek nekoliko desetaka Kinžala čije kvalitete u svojim govorima rado ističe predsjednik Vladimir Putin dok, ponekad uz podsmjeh, podcrtava da NATO “nema odgovora”.

Kh-47M2 Kinžal ruska je nadzvučna zračno-balistička raketa (zrak-zemlja) sa sposobnošću nošenja nuklearnih bojevih glava. Njezin je službeno deklarirani domet veći od 2000 km i može postići brzinu do deset puta bržu od zvuka (10 Mach). Poput drugih nadzvučnih pridošlica u ruskom arsenalu, Kinžal ima izrazite manevarske sposobnost za aktivno izbjegavanje protumjera u svim fazama leta. Može se lansirati iz bombardera Tu-22M3 ili presretača MiG-31K. Raspoređen je u zračnim bazama u ruskom Južnom vojnom okrugu i Zapadnom vojnom okrugu.

Kinžali, rakete i projektili sjekli su i kišili po crnomorskoj luci Odesi i drugom najvećem ukrajinskom gradu Harkovu.., luk je bio širok, od Žitomira, Vinica i Rivine na zapadu do Dnjipra i Poltave u središnjoj Ukrajini.

Gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, jutros je potvrdio eksplozije u jugozapadnim dijelovima glavnog grada. Bez grijanja je neposredno ostalo 40% građana.

Guverner na području Odese, Maksim Marčenko, na Telegramu je napisao da je masovni raketni napad pogodio gradsko energetsko postrojenje i prekinuo opskrbu. Pogođene su i stambene zone.

Njegov kolega iz Harkovske oblasti, Oleg Šinehubov, javlja o 15 udara.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here