Politika

Zelenskij: zapovjedništvo je jednoglasno – nema povlačenja, nema predaje | bitka za Bahmut

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij javno je proglasio nastavak obrane grada Bahmuta i tako dokinuo glasine o strateškom povlačenju iz jedne od najkrvavijih bitki u dosadašnjem tijeku ruske invazije.

Rusija je krajem 2022. godine započela s razmještanjem prvih stotinjak tisuća od 300.000 mobiliziranih vojnika koji već tjednima zajedno s plaćenicima Wagnera snaže opsadu grada čija opskrba trenutačno ovisi o pontonskim i drugim privremenim mostovima.

>>>Rusi srušili mostove, odsjekli Bahmut | VIDEO

Različiti su izvori tijekom vikenda procjenjivali ili javljali da je u tijeku “ograničeno strateško povlačenje” ukrajinskih snaga no Zelenskij je u ponedjeljak u redovitom kasnovečernjem obraćanju naciji rekao da je zajedno s vojnim zapovjedništvom donio odluku o nastavku obrane.

“Zapovjedništvo je jednoglasno podržalo” odluku da se ne povučemo, rekao je. “Nije bilo drugih pozicija. Rekao sam glavnom zapovjedniku da pronađe odgovarajuće snage za pomoć našim momcima u Bahmutu.”

Imperativ, brana na putu za osvajanje Donbasa

Zapadnjački, a osobito američki vojni dužnosnici i analitičari dvoje o strategiji otpora po svaku cijenu, dok njihove ruske kolege drže da bi pad “očajnički” branjenog grada otvorio put osvajanju čitavog Donbasa, regije u kojoj se nalaze dvije od četiri oblasti koje je Putin pripojio Rusiji.

Navedeno je u utorak u televizijskom obraćanju naciji ponovio ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

“Oslobađanje Artemivska (sovjetsko ime za Bahmut) se nastavlja. Grad je značajno središte za obrambene ukrajinske postrojbe u Donbasu. Njegovo zauzimanje dozvolit će provođenje daljnjih napadačkih akcija duboku u ukrajinske linije obrane.”

>>>‘Katastrofa, kriza u zapovjedništvu’ – teški gubici Rusije u ofenzivi na Vuledar | VIDEO

Ukrajinsko vojno zapovjedništvo u utorak je izvijestilo o rekordnom ubojstvu 1.600 ruskih vojnika u prijašnja 24 sata.

Rusija je u pravilu rezerviranija sa svojim procjenama i objavama.

>>>Plaćenici Wagnera napreduju, ‘koračaju preko leševa’ svojih suboraca

Vodeće svjetske agencije opetuju da se navodi s prvih linija bojišnica ne mogu neovisno ili neposredno provjeriti.

Novinari Reutersa u Bahmutu nisu bili već tjedan dana.

Procjene, iscrpljivanje

Urbano ratovanje u pravilu pogoduje braniteljima, pojedini ukrajinski dužnosnici procjenjuju da je Rusija u posljednjim danima izgubila sedam za svakog palog ukrajinskog vojnika.

>>>Prosječni životni vijek (prisilno) mobiliziranih Ukrajinaca u Bahmutu ‘četiri sata’

“Prilika za nanošenje štete elitnim elementima Grupe Wagner, zajedno s drugim elitinim jedinicama ukoliko su one posvećene, u okolišu obrambenog urbanog ratovanja gdje gradijent iscrpljivanja snažno favorizira Ukrajinu jest privlačan,” napisali su iz vašingtonskog Instituta za izučavanje rata (ISW).

Navedeno gledište ne usvajaju svi motritelji.

“Od manjka topničkog streljiva, do sve snažnije osporavanih linija komunikacija, do iscrpljujuće bitke na nepogodnom terenu – ova borba nije na prednost Ukrajine kao snage,” napisao je u osvrtu američki stručnjak za rusku vojsku Michael Kofman koji je prošloga tjedna boravio u Bahmutu.

“Nedostatak jedinstva”

Bitka za Bahmut označena je i unutarnjim odmjeravanjem plaćenika i regularnih ruskih snaga. Vlasnik grupe Wagner, Jevgenij Prigožin, u posljednjim tjednima postojano i sve snažnije kritizira rusko vojno vodstvo koje optužuje za uskratu nasušnog streljiva i kompromitaciju ofenzive.

>>>Prigožin objavio fotografiju mrtvih plaćenika, eskalirao prijepor s ruskim vojnim vodstvom

Mark Hertling, umirovljeni bivši zapovjednik američkih kopnenih snaga u Europi, drži da prijepor pomaže Kijevu.

“Protivnik se – u ovom slučaju, Ukrajina – raduje jer nedostatak jedinstva zapovjedništva stvara neprijateljsku disfunkciju & nebrojene prilike za ofenzivu,” napisao je na Twitteru.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (2)

  1. […] Zelenskij: zapovjedništvo je jednoglasno – nema povlačenja, nema predaje |… 07/03/2023 […]

  2. […] “Mi razumijemo da bi oni nakon Bahmuta mogli ići dalje. Mogli bi ići u Kramatorsk, mogli bi ići u Slovjansk, Rusima bi pad Bahmuta otvorio put do drugih gradova u Ukrajini, u smjeru Donjecka. Zato naši momci tamo stoje,” rekao je predsjednik Volodimir Zelenskij nakon vijećanja na kojem je odlučeno o nastavku obrane grada. […]

Comments are closed.