PreporučenoTech

Xiaomi postao vodeći brend, Samsung revidira poslovanje

Xiaomi s osebujnim poslovnim modelom malih marži na high-end hardver upravo bilježi najbolje kvartale u svojoj kratkoj povijesti. Kompanija je krajem 2020. godine zasjenila Apple i postala drugi najveći proizvođač pametnih telefona globalno da bi prema podacima Counterpoint Researcha u lipnju s trona zbacila i Samsung čije se vodstvo odmah zagledalo u budućnost pa pokrenulo ili produljilo reviziju mobilnog, 5G i drugog poslovanja (The Elec).

>>>Disruptor Xiaomi zatražio uklanjanje s američke ‘crne liste’

Counterpoint bilježi da se prodaja Xiaomi mobitela s mjeseca na mjesec u lipnju povećala za 26% i prema mjesečnom obujmu prvi put zaplovila ispred Samsunga. U postotcima, Xiaomi je držao 17.1% a Samsung 15.7% tržišta.

Omjer cijene i hardvera

Android Central navodi da kineski proizvođač bilježi postojan uspon u posljednjih 18 mjeseci, ponajviše zahvaljujući Redmi seriji uređaja. Redmi Note 10 Pro još je jedan telefon bez realne konkurencije u omjeru cijene i hardvera dok je Mi 11 Ultra konkurentan aktualnom vrhuncu premium ponude.

Samsung 11. kolovoza predstavlja posljednju inačicu svog preklopnog Galaxyja Z Fold 3 i nove modele iz Galaxy A serije pa je izgledno da će doći do novih previranja na tržišnoj bojišnici iako vodstvo kompanije ne skriva zabrinutost zbog trendova.

>>>Apple isporučio rekordnih 90.1 milijun mobitela, Huawei izvisio | Q4/2020

Korejski poslovni mediji javljaju da je aktualna perjanica ponude, Samsung Galaxy S21, u prvoj polovici godine pronašla samo 13.5 milijuna kupaca, 20% manje nego prijašnji S20 model i 47% manje od S10. Trend je negativan iako je kompanija na pojedinim tržištima cijenu modela smanjila i do 200 dolara.

>>>Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Xiaomi se u lipnju ove godine prvi put ustoličio kao vodeći globalni brand, što je izazvalo reviziju strategije Samsunga. […]

Comments are closed.