PolitikaPreporučeno

Zdravstvena zaštita treba biti jednako i pravovremeno dostupna svima | pučka pravobraniteljica

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter; Foto: Ured predsjednika/Marko Beljan

Povodom smrti novinara Vladimira Matijanića, odnosno neuspješnih pokušaja da u teškom zdravstvenom stanju dobije potrebnu zdravstvenu skrb, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter upozorava da se Hrvatska snažno obvezala svakome jamčiti pravo na zdravstvenu zaštitu u skladu sa zakonom – Ustavom, međunarodnim dokumentima koje je prenijela u svoj pravni sustav i nizom nacionalnih zakona.

>>>Pučka pravobraniteljica identificirala slabosti, Saboru uručila 156 preporuka

Točnije, Ustav svakome jamči pravo na zdravstvenu zaštitu u skladu sa zakonom (čl. 59.); Međunarodni pakt o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima (čl. 12.) jamči pravo na zdravlje; dok Zakon o zdravstvenoj zaštiti, između ostalog, propisuje da svaka osoba ima pravo na zdravstvenu zaštitu i na mogućnost ostvarenja najviše moguće razine zdravlja (čl. 5.), zatim pravo na jednakost u cjelokupnom postupku ostvarivanja zdravstvene zaštite, zdravstvenu uslugu standardizirane kvalitete i jednakog sadržaja, kao i pravo na prvu pomoć i hitnu medicinsku pomoć kada joj je ona potrebna (čl. 26.).

To znači da ničiji život ili zdravlje ne smije ovisiti o tome koliko je uporan, snalažljiv, koje je političke orijentacije i je li utjecajan, već zdravstvena zaštita svima treba biti jednako i pravovremeno dostupna. To znači i da u središtu postupanja svih djelatnika u zdravstvu trebaju biti osobe koje im se obraćaju, i koje s pravom očekuju da će oni poduzeti sve kako bi očuvali njihovo zdravlje i život. Konačno, sva nadležna tijela trebaju osigurati da zajamčena prava i u stvarnosti budu dostupna građanima.

>>>Predsjednik i pučka pravobraniteljica razgovarali o diskriminaciji, mržnji i postupanju institucija

No, situacija u kojoj je bio Vladimir Matijanić primjer je više kritičnih točaka – od otežanog pristupa zdravstvenoj zaštiti i informacijama koje su pacijentu potrebne, kao i načina komunikacije liječnika s pacijentima, preko pitanja funkcionalnosti i učinkovitosti organizacije sustava hitne medicinske pomoći, do naknadnog isticanja nedopustivog stava kako je za zaštitu života i zdravlja potrebno poznavati prave osobe i koristiti veze.

Zato je iznimno važno brzo i temeljito ispitati postupanje svih zdravstvenih djelatnika koji su bili uključeni u ovaj slučaj, a onda poduzeti sve korake kako se slične tragedije ne bi ponovile. Pravobraniteljica je pokrenula ispitni postupak na vlastitu inicijativu vezano za ovaj slučaj.

>>>Izazovi, iskustva, strahovi – rasprava o reformi socijalne skrbi | VIDEO

Na kraju, pravobraniteljica izražava sućut svim članovima obitelji, prijateljima i kolegama preminulog Vladimira Matijanića, kao i podršku zbog progovaranja o problemima s kojima se susreo u pokušaju da dobije potrebnu skrb.

Grabancijaš priopćenja Ureda pučke pravobraniteljice od javnog ili poslovnog interesa i značaja prenosi u izvornom obliku uz povremenu izmjenu naslova.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima