PolitikaPreporučeno

2134 testa otkrila 68 zaraza, preminula 21 osoba: COVID-19 | 15. veljače | detalji

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 68 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 21 osoba je umrla, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 2002. Na bolničkom liječenju je 951 pacijent, osam više nego jučer, od kojih je na respiratoru 86 pacijenata, tri manje nego jučer.

>>>19 umrlih, 198 zaraženih: COVID-19 | 14. veljače | detalji

U samoizolaciji su trenutno 11.694 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno je zabilježeno 237.725 osoba s koronavirusom, od kojih je 5339 umrlo.

Ukupno se oporavilo 230.384 osobe, od toga 343 u posljednja 24 sata.

Do danas je ukupno testirano 1.268.323 osobe, od toga 2134 u posljednja 24 sata.

U Sisačko-moslavačkoj županiji samo dvije novozaražene osobe

Samo dvije nove koronavirusom zaražene osobe broji Sisačko-moslovačka županija u zadnja 24 sata, objavio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Obje zaražene osobe su sa sisačkog područja.

Stožer moli sve stanovnike županije za razumijevanje i odgovornost, te apelira da se pridržavaju odluka i mjera Nacionalnog i županijskog stožera kako spriječili daljnje širenje ove zarazne bolesti.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji troje novozaraženih

Nove tri osobe zaražene koronavirusom u zadnja 24 sata bilježi Brodsko-posavska županija, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Dvije novozaražene osobe su s područja Daruvara, a jedna s područja Bjelovara.

U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno se liječe 24 pacijenta zaražena covidom-19, od kojih je troje na respiratoru, a 14 na opservaciji.

U samoizolaciji je trenutno 245 osoba.

U Istri umrle dvije osobe, samo jedna novozaražena

Dvije osobe zaražene koronavirusom, koje su bolovale i od značajnih pridruženih bolesti, umrle su u zadnja 24 sata u pulskoj bolnici, a u Istarskoj županiji zabilježena je jedna novozaražena osoba.

Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je u ponedjeljak da je od ispitanih 36 uzoraka brisa u zadnja 24 sata zaraza potvrđena jednoj novoj osobi koja je bila u samoizolaciji.

Umrle su 54-godišnja i 96-godišnja osoba.

Oporavile su se četiri osobe, pa je trenutno u Istri ukupno 31 aktivni slučaj zaraze, dok se pod mjerom samoizolacije nalazi 599 osoba.

Na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice na liječenju je 13 osoba, od kojih su dvije u respiracijskom centru.

U Istri je do sada cijepljeno 3949 osoba, od kojih 2387 s dvije doze cjepiva.

Tijekom dana županijskom Zavodu za javno zdravstvo bit će dostavljeno novih 1170 doza cjepiva, dok će na punktovima za cijepljenje u Istri ovoga tjedna u primjeni biti 1780 doza cjepiva.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac kazao je kako je u ovom trenutku cilj da Istra uskoro postane zelena zona kako bi mogle početi pripreme za ovogodišnju turističku sezonu.

U tom smislu, naveo je, u utorak će se održati sastanak Stožera s predstavnicima Obrtničke komore i Ceha ugostitelja na kojem će se zajednički dogovoriti prijedlog i datum otpuštanja mjera.

“Istra je upravo zahvaljujući postepenom otpuštanju mjera dospjela u dobru epidemiološku situaciju. Ne želimo žuriti, već želimo detaljno analizirati trenutno stanje koje je povoljno i nadam se da će tako i ostati”, poručio je Kozlevac.

Još jednom je zahvalio građanima koji su svojim odgovornim ponašanjem doprinijeli povoljnom epidemiološkom stanju u Istarskoj županiji.

U Zagrebačkoj županiji četiri zaraze

U Zagrebačkoj županiji su zabilježene četiri novozaražene osobe koronavirusom, a trenutno je aktivno 277 slučajeva oboljenja od covida-19, izvijestio je u ponedjeljak županijski Zavod za javno zdravstvo.

Među novooboljelima po jedan je u Svetoj Nedelji i Jastrebarskom te dva u Velikoj Gorici. Ozdravilo je 50 osoba.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, od početka pandemije u Zagrebačkoj županiji evidentirano je 19.540 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 19193 osobe, a 70 osoba je umrlo.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji dvoje novozaraženih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a oporavile su se 24 osobe, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Zaražene osobe su iz Dubrovnika i Konavala, a jedna ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Oporavile su se 24 osobe, od kojih devet iz Dubrovnika, šest iz Konavala, pet iz Dubrovačkog primorja, tri iz Ploča i jedna iz Metkovića.

Od jučer obrađeno je 38 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 41.371.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa se liječe 33 osobe. Jedan pacijent zahtijeva intenzivnu skrb.

U samoizolaciji su 643 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježeno je osam kršenja te mjere, od čega sedam na granici, što je ukupno 347 od početka pandemije.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih preporučenih mjera.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji devet novozaraženih

Novih devet osoba zaraženih koronavirusom broji u zadnja 24 sata Vukovarsko-srijemska županija, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Trenutno je u toj županiji 28 osoba hospitalizirano zbog problema uzrokovanih koronavirusom, dok se u samoizolaciji nalazi 526 osoba.

Do sada je na koronavirus testirano 42.299 osoba, a u protekla 24 sata njih 42.

Od početka epidemije u županiji je od covida-19 oboljelo je 8572 osoba, od kojih je 8240 izliječeno, a umrla je 191 osoba.

U Koprivničko-križevačkoj županiji jedan novozaraženi

U Koprivničko-križevačkoj županiji u posljednja 24 sata evidentirana je jedna novooboljela osoba od Covida-19, a devet ih je ozdravilo, izvijestio je u  ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Na području županije trenutno je 46 aktivnih slučajeva Covida-19, a 29 osoba  nalazi se na bolničkom liječenju

Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa u Koprivničko-križevačkoj županiji Covid-19 je potvrđen kod 5974 osobe, naveli su iz županijskog Stožera.

Međimurska županija nema novozaraženih

Nijednu novu osobu zaraženu koronavirusom nema Međimurska županija u zadnja 24 sata, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Županijski Zavod za javno zdravstvo u protekla je 24 sata na covid-19 testirao 29 osoba.

Oporavilo se 16 osoba, a trenutno su u županiji 143 pozitivne osobe. U mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo do danas je ukupno uzeto 39.824 uzoraka.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 45 pacijenata pozitivnih na koronavirus, od kojih je jedan hospitaliziran unutar 24 sata, a jedan je otpušten iz bolnice.

Na invazivnoj respiraciji nalaze se dva covid pozitivna pacijenta.

Nove četiri osobe zaražene u Krapinsko-zagorskoj županiji

Koronavirusom su zaražene nove četiri osobe Krapinsko-zagorskoj županiji u zadnja 24 sata, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Novozaražene osobe su s područja grada Oroslavja te općina Gornja Stubica, Hum na Sutli i Lobor.

Oporavile su se četiri osobe te je trenutno u županiji 61 aktivan slučaj zaraze. U samoizolaciji je 609 osoba.

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 25 pacijenata pozitivnih na covid-19, od kojih je jedan na respiratoru.

Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice nalazi se 11 pacijenata i također je jedan na respiratoru.

Jedna osoba umrla i sedam novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

Jedna osoba je umrla, a sedam novih je zaraženo koronavirusom u Osječko-baranjskoj županiji, dok je u osječkom KBC-u u zadnja 24 sata obrađeno 108 uzoraka, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Od posljedica zaraze koronavirusom umrla je osoba u dobi od 59 godina.

Tri novozaražene osobe su s područja Osijeka, a po jedna s područja Belog Manastira, Našica, Petlovca i Viljeva.

Na bolničkom liječenju nalazi se 66 osoba. Njih 53 liječi se u KBC-u, od kojih je devet na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 13 zaraženih pacijenata.

Na području županije u samoizolaciji je 819 osoba.

Policija je provela devet provjera osoba u samoizolaciji, a kršenje te mjere utvrdili su za dvije osobe i to državljana Mađarske.

Oni su 11. veljače ušli u Hrvatsku, prijavili namjeru boravka te im je određena obveza samoizolacije u mjestu Vardarac. No, 14. veljače su kao izlazni putnici doputovali na Granični prijelaz Duboševica.

Kako nisu posjedovali negativan PCR test, uručeni su im prekršajni nalozi i izrečene novčane kazne u iznosu od osam tisuća kuna, koje su odmah i naplaćene. Nakon provedenog postupka omogućen im je izlazak iz Hrvatske.

Policija je obavila 130 nadzora objekata i nije utvrdila kršenje propisanih mjera.

Inspektori i službenici Civilne zaštite obavili su 98 nadzora provođenja epidemioloških mjera u ugostiteljskim objektima, prodavaonicama, pekarnicama i drugim objektima i pritom nisu utvrdili nepravilnosti.

U Zagrebu 12 novozaraženih, od 22. veljače kreće cijepljenje starijih od 65

Ukupan broj novooboljelih od Covid infekcije u Zagrebu, prema podacima HZJZ-a je 12, izvijestio je u ponedjeljak zagrebački Stožer civilne zaštite, najavivši da cijepljenje starijih od 65 godina počinje 22. veljače.

Cecilija Rotim, pomoćnica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) dr. Andrija Štampar najavila je da od idućeg ponedjeljka, 22. veljače kreće cijepljenje osoba starijih od 65 godina, na različitim lokacijama.

Stariji se trebaju javiti svojim liječnicima obiteljske medicine, a bit će cijepljeni na punktovima teritorijalno prema domovima zdravlja  – istok, centar zapad. Jedna stanica će biti na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

Rotim je izvijestila da je trenutno je u Zagrebu aktivno 318 slučajeva zaraze koronavirusom,

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ “Dr. Andrija Štampar” testirano je 530 uzoraka na SARS-CoV-2, a 11 je nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 24 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 257 osoba.

Od 24 obrađenih pozitivnih osoba njih sedam su za sada negativne epidemiološke anamneze, njih 13 su kontakti covid pozitivnih osoba, dok je za jednu osoba obrada još u tijeku. Tri osobe su mogućnost izloženosti imali tijekom svog putovanja ili boravka u zdravstvenoj ustanovi.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla 24 sata dijagnosticiran je jedan novooboljeli korisnik.

Tijekom proteklog dana zbog pozitivnog nalaza na SARS-CoV-2 kod šest učenika osnovnih škola te tri učenika srednjih škola izrečena je mjera samoizolacije za 105 učenika osnovnih i 67 učenika srednjih škola.

U Primorsko-goranskoj županiji dvoje novozaraženih

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod dvoje novozaraženih, a testirane su 133 osobe, rekao je u ponedjeljak ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović.

Udjel testova pozitivnih na koronavirus u broju obavljenih testiranja je 1,5 posto.

Ozdravilo je 39 osoba, pa je u županiji sada aktivno 345 slučajeva covida-19.

U riječkoj bolnici liječi se 38 osoba, od kojih se o četiri skrbi uz pomoć respiratora.

Mićović je na konferenciji za novinare kazao da je Primorsko-goranska županija među županijama koje su testirale najviše osoba, sada 119.628, te da se broj testiranih približava polovici stanovništva županije.

Po njegovim riječima, program cijepljenja za građanstvo se ponovno zahuktava, u ovom tjednu u županiji počinje procjepljivanje starije populacije, u izravnoj suradnji s obiteljskim liječnicima, koji će na cijepljenje pozivati po pet osoba.

Naglasio je kako je važno reći da su sve platforme cjepiva izuzetno učinkovite kada je u pitanju zaštita od težih oblika bolesti.

Mićović je kazao da je liječnicima obiteljske medicine u županiji predloženo da u slučaju ako netko, obiteljski liječnik ili njihovih pacijenata, ima dvojbu oko aspekata učinkovitosti nove platforme AstraZenecinog cjepiva, obiteljski liječnici na cijepljenje mogu slati i nešto mlađe kategorije osoba, sa 60 ili manje godina, jer se za te kategorije u sažetku svojstava cjepnog pripravka jasno kaže da nema dvojbi oko učinkovitosti cjepiva.

“Naš je prijedlog da oni cijepe sve starije stanovništvo, kao što se i inače cijepi, ali ako imaju određenu dvojbu i ako se dvojba iskazuje u izravnoj komunikaciji s pacijentima, prijedlog je da se na cijepljenje upućuju nešto mlađe kategorije kroničara i teško bolesnih ljudi. Dajemo prostor da liječnici sukladno svojim informacijama i savjesti, izravno u kontaktu jedan na jedan u liječničkoj ambulanti to iskomuniciraju” rekao je Mićović.

U Ličko senjskoj županiji jedna osoba umrla i jedna novozaražena

Jedna je osoba umrla, jedna nova je zaražena koronavirusom, a šest ih je izliječeno u Ličko-senjskoj županiji u zadnja 24 sata, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

U bolnici u Gospiću od posljedica covid infekcije umrla je 95-godišnja korisnica Doma za starije osobe na Udbini. Na bolničkom COVID odjelu liječe se tri pacijenta.

U zadnja 24 sata na koronavirus su testirane 24 osobe, a za jedinu novu zaraženu osobu iz Lovinca traje epidemiološka obrada njenih kontakata.

Od početka pandemije u Ličko-senjskoj županiji oboljelo je 2924 osoba od kojih je 107 umrlo, a izliječeno ih je 2774. 

Trenutno su covidom-19 zaražene 43 osobe i to u Otočcu 30, Gospiću 10, a po jedan slučaj imaju Novalja, Korenica i Lovinac.

Policija je izvijestila Stožer da jučer u Novalji ženu pod mjerom samoizolacije nisu zatekli na adresi na kojoj je trebala biti te je dobila prekršajni nalog za naplatu kazne od 8000 kuna, a morat će platiti i 500 kuna za trošak prekršajnog postupka.

Tijekom vikenda mjeru samoizolacije prekršile su još dvije osobe koje su bile u Hrvatskoj u tranzitu, a nisu poštivale  pravilo da je moraju napustiti u roku od 12 sati.

Kako je Hini rekla glasnogovornica PU ličko senjske Maja Brozičević, na ulasku u Hrvatsku skeniraju se njihove putovnice s vremenom ulaska u zemlju, kao i pri izlasku iz Hrvatske.

Policija je na graničnom prijelazu Ličko Petrovo Selo utvrdila da su se u Hrvatskoj zadržali dulje od protuepidemijskih mjera propisanih 12 sati. Oni su također dobili prekršajne nalog da plate 8000 kuna i 500 kuna za trošak postupka.

U Varaždinskoj županiji četiri nova slučaja, jedna osoba umrla

U Varaždinskoj županiji u posljednja 24 sata evidentirana su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Sa četiri nova slučaja broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 70, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 149.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 56 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih su 24 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, četiri u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, a 28 osoba u Klenovniku. Od danas u Novom Marofu više nema pacijenata oboljelih od covida-19.

U posljednja 24 sata umrla je jedna osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 238 uzoraka, pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima dva posto, a u svim testiranim uzorcima jedan posto.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 15.011 pozitivnih osoba. Aktivnih slučajeva je 117.

U Brodsko-posavskoj županiji dvoje novozaraženih, umrla jedna osoba

U Brodsko-posavskoj županiji dvije su novozaražene osobe, a umrla je jedna osoba u dobi od 75 godina, pozitivna na koronavirus, izvijestio je u ponedjeljak županijski stožer civilne zaštite.

U toj županiji trenutno je 90 osoba oboljelih od Covid infekcije, od kojih su 43 na bolničkom liječenju. Među bolničkim pacijentima tri osobe su na respiratoru.

Pod mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji su 502 osobe.

Proteklog tjedna inspektori civilne zaštite izvršili su 180 nadzora nad poštivanjem epidemioloških mjera u gospodarskim subjektima i osnovnim školama na području županije. Kršenje epidemioloških mjera uočeno je kod 12 gospodarskih subjekata u kategorijama trgovine (10), pekarnice (1) i frizerski saloni (1). Prekršiteljima su izrečena upozorenja.

Djelatnici Policijske uprave brodsko-posavske podnijeli su kaznene prijave protiv četiri osobe zatečene proteklog vikenda na granici s krivotvorenim testovima na Covid. Naime, na graničnom prijelazu Slavonski Šamac kod troje hrvatskih državljana i jedne državljanke Bosne i Hercegovine otkriveni su krivotvoreni negativni PCR testovi na koronavirus. Svo četvero imali su krivotvorine testova izdanih u BiH.

U Požeško-slavonskoj županiji nema zabilježenih novozaraženih

Prema podacima Stožera civilne zaštite u Požeško-slavonskoj županiji u ponedjeljak nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom,

U toj županiji trenutno je od Covida-19 bolesno 28 osoba, od kojih je 16 na bolničkom liječenju. Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji u ponedjeljak je bilo obuhvaćeno126 osoba.

U Zadarskoj županiji osam novih slučajeva koronavirusa

Na području Zadarske županije potvrđeno je osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

U posljednja 24 sata testirano je 110 uzoraka, pod nadzorom je 778 stanovnika, a od bolesti se oporavilo 20 osoba.

Od početka epidemije zaraženo je bilo 8047 osoba, a trenutno su aktivna 87 slučaja.

Četiri novooboljele osobe izolaciju provode na području Zadra, dvije u Preku te po jedna u Poličniku i Posedarju.

Na covid odjelima u Općoj bolnici Zadar na liječenju je 15 pacijenata, od kojih je troje na respiratoru.

Policija je evidentirala jedno kršenje samoizolacije.

Split: u županiji četiri osobe umrle, dvije nove zaražene

Drugi dan zaredom u Splitsko-dalmatinskoj županiji u 24 sata su od covid infekcije umrle četiri osobe, dok je od 66 testiranih za nove dvije osobe potvrđena zaraza, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću splitskog KBC-a, u protekla 24 sata umrla su četiri muškarca u dobi od 61, 71, 80 i 84 godine koji su uz brojne komorbiditete bili pozitivni na koronavirus.  

Županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo objavio je da je zaraza koronavirusom potvrđena po jednoj osobi iz Splita i Omiša.

Ukupno se u županiji 1513 osoba nalazi u samoizolaciji, na bolničkom liječenju su 94 pozitivne osobe u KBC-u Split, dok ih je 11 na respiratoru.

U Karlovačkoj županiji sedam novozaraženih, umrla jedna osoba

U Karlovačkoj županiji je sedam novozaraženih koronavirusom, a umrla je jedna osoba,  priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer Civilne zaštite.

Među novozaraženima četiri osobe su iz Ozlja, dvije iz Slunja i jedna iz Karlovca.

Do sada je od početka pandemije u županiji oboljelo 6634 osoba, a u sve tri bolnice u Karlovačkoj županiji umrlo je 280 ljudi.

Na bolničkom su liječenju trenutno  24 covid pozitivna pacijenta, a na respiratoru je jedan od njih.

U samoizolaciji je 277 osoba i nije zabilježeno kršenje te protuepidemijske mjere, naveli su iz županijskog Stožera CZ.

U Virovitičko-podravskoj županiji pet novozaraženih

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testirano je 85 uzoraka i utvrđeno pet slučajeva zaraze koronavirusom izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Tri zaražene osobe su iz Virovitice, a po jedna iz Suhopolja i Sopja.

U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 16 oboljelih, a u KBC Osijek iz Virovitičko-podravske županije jedan.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 3440 osoba, a 101 je umrla.

Članak se osvježava s pristizanjem informacija

Comments (1)

  1. […] >>>2134 testa otkrila 68 zaraza, preminula 21 osoba: COVID-19 | 15. veljače | detalji […]

Comments are closed.