Biznis i ekonomija

27. svibnja nova emisija ‘trezoraca’, prinosi 3.75% i 3.65%

Novi krug upisa trezorskih zapisa za građane započinje od ponedjeljka, 27. svibnja, a omogućeno je ulaganje u trezorce ročnosti od 91 dana, pri čemu se planira prikupiti 250 milijuna eura, te od 364 dana, uz ciljani nominalni iznos od 650 milijuna eura.

I ovaj put će postojati dva kanala upisa – putem 170 poslovnica Fine te digitalne platforme e-riznica. Datum izdanja trezorskih zapisa je 6. lipnja, minimalni iznos upisa po ulagatelju iznosi 1.000 eura, godišnji prinos za “trezorce” ročnosti od tri mjeseca iznosi 3,75 posto, a onih od godinu dana 3,65 posto, izvijestio je u petak potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac na konferenciji za medije.

“Trezorci” se kupuju uz popust, pa minimalni iznos ulaganja za jedan “tromjesečni” trezorski zapis iznosi 990,74 eura, odnosno 964,88 eura za onaj s dospijećem od godinu dana.

Tako, građani će po dospijeću dobiti tisuću eura za jedan zapis, što znači da će na jednom trezorskom zapisu ročnosti tri mjeseca moći zaraditi 9,26 eura, a na onom kojem je dospijeće za godinu dana 35,12 eura.

Prinosi na dvije ročnosti su tako identični kao i u izdanju trezoraca u veljači ove godine.

Rok upisa trezorskih zapisa u prvom krugu je 3. lipnja do 11 sati, dok će idućeg dana od 9 do 11 sati “trezorce” u drugom krugu moći upisati i institucionalni ulagači.

U nešto više od godinu dana ovo će tako biti već četvrto izdanje vrijednosnih papira države koje će moći kupiti građani, od toga treće trezorskih zapisa, koje su građani mogli upisati i lanjskog studenog i u veljači ove godine, pri čemu je samo u tom najrecentnijem izdanju više od 37 tisuća građana za trezorce uplatilo 957 milijuna eura.Povezane vijesti