Fun

500 zvončara i dondolaša u nedjelju u Čavlima: EPK Rijeka  

Prvi festival susjedstava u sklopu programskog pravca 27 susjedstava EPK u Rijeci, Zvončarska simfonija, održat će se u nedjelju, 9. veljače u Čavlima, najavljeno je na konferenciji za novinstvo.

Tijekom cijele godine Europske prijestolnice kulture u 2020. godini u svakom od 27 susjedstava širom Primorsko-goranske županije održat će se po jedan festival susjedstava s različitim kulturnim i umjetničkim programima, kroz koji ove susjedske zajednice govore o različitim gledištima svoje svakodnevice, ali i problemima.

>>>Zvukovi industrije, citati Polića Kamova, povijesna antifašistička pozicija Rijeke…: EPK HIGHLIGHTS

U provedbi programskog pravca 27 susjedstava, kao i programskog pravca Lungomare, koji izlaze iz okvira Rijeke, sudjeluje Primorsko-goranska županija. Tih 27 susjedstava – riječke četvrti, kvarnerski otoci, sela u Gorskom kotaru i druga mjesta cijele županije, povezana su s isto toliko sličnih zajednica ili većih gradova u zemljama EU. Oni zajedno stvaraju programe te će ih predstaviti u sklopu godine EPK.117aa7U provedbi programskog pravca 27 susjedstava, kao i programskog pravca Lungomare, koji izlaze iz okvira Rijeke, sudjeluje Primorsko-goranska županija. Tih 27 susjedstava – riječke četvrti, kvarnerski otoci, sela u Gorskom kotaru i druga mjesta cijele županije, povezana su s isto toliko sličnih zajednica ili većih gradova u zemljama EU. Oni zajedno stvaraju programe te će ih predstaviti u sklopu godine EPK.

500 zvončara i dondolaša

U Zvončarskoj simfoniji sudjelovat će oko 500 zvončara i dondolaša u skupinama iz Hrvatske, Njemačke, Mađarske i Bugarske. Uz povorku ulicama Čavala, izvest će specifičan glazbeni program u suradnji s udrugom Karlovačkih bubnjara – Carolosboom i riječkim multiinstrumentalistom, aranžerom i skladateljem Zoranom Majstorovićem.

Europski partner Čavlima u projektu 27 susjedstava je udruga tradicijskih karnevalskih običaja Klausen i Bärbele Verein iz Immenstada, Njemačka, koja također sudjeluje u nedjeljnom programu.

Župan Zlatko Komadina istaknuo je da se na ovaj način razmjenjuje kulturno bogatstvo ovdašnjih lokalnih zajednica i onih u drugim zemljama Europe. PGŽ je stala iza ovog programskog pravca kako bi se što bolje pokazala raznolikost i bogatstvo ovoga kraja, dodao je Komadina.

>>>Obersnel unaprijed zadovoljan ostavštinom EPK, ponosan konačnim uređenjem Titova Galeba

Pročelnik Odjela riječke gradske uprave za kulturu Ivan Šarar rekao je da mu je drago da se ovako velik i bitan događaj, kao što je Zvončarska simfonija, održava izvan Rijeke. “Za mene granice grada ne postoje. Svi smo mi jedno. Rijeka bi bila puno lošiji grad bez okolice, a okolici je jako bitna Rijeka”, kazao je.

“Kome je bilo lijepo i dobro u Rijeci na dan otvaranja godine EPK, bit će mu lijepo i u Čavlima, a tko je propustio događanja u Rijeci, može nadoknaditi u Čavlima”, rekla je direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić.

Istaknula je vrijednost programskoga pravca 27 susjedstava, kazavši da se tu kreiraju događanja u lokalnoj zajednici, a ne po načelu “odozgo dolje”.

Glavna voditeljica 27 susjedstava Branka Cvjetičanin rekla je da susjedstava, osim festivalskog programa, djeluju i kao dnevni boravci tijekom cijele godine, omogućavajući upoznavanje posjetitelja sa svojim karakteristikama.