Biznis i ekonomijaPreporučeno

Moramo razgovarati o milijarderima: Piketty

Vrijeme je da pogledamo treba li srušiti par nula s desetoznamenkastih bogatstava koje je akumulirao svjetski klub milijardera, kaže francuski autor Thomas Piketty čija je knjiga iz 2013. “Kapital u 21. stoljeću” postala raritetni međunarodni bestseler s područja ekonomije.

Poziv na oporezivanje najbogatijih jedna je od tema aktualnih predizbora demokrata u potrazi za kandidatom koji će srušiti dobro ukopanog Donalda Trumpa, a najsnažnije ga zagovaraju progresivni socijalisti Bernie Sanders i Elizabeth Warren.

Forbes procjenjuje da je lani u svjetskom bazenu milijardera plivalo 2,153 ljudi, 55 manje nego godinu prije.

>>>Najbogatiji bogatiji za 70,000 $ po minuti, 4 milijuna $ po satu, 100 milijuna $ na dan: Bloomberg

Piketty se u raspravu uključuje ususret objavi engleskog prijevoda knjige “Kapital i ideologija”, slijednice “Kapitala u 21. stoljeću” koja se prostire na 1 093 stranice, širi metodologiju i donosi nove preporuke za reforme, uključujući izrazito progresivno oporezivanje bogatstva i prijedlog da se svim francuskim građanima s navršenih 25 godina isplati bespovratna svota od 120,000 eura.

>>>‘Nasljedstvo svima’: Piketty predlaže bespovratnih 120,000 eura za 25. rođendan svih građana

“Ljudi mi govore, ako počneš propitivati broj nula u bogatstvu milijardera … gdje ćeš stati?” postavio si je pitanje Piketty pred novinarima u Londonu pa odgovorio: “Na kraju dana ja mislim da mi moramo prihvatiti demokratsku raspravu o razumnim magnitudama imovine,” rekao je, argumentirajući da koncentracija bogatstva nije pogodovala društvu i ekonomiji.

Kapital i ideologija

“Kapital i ideologija” čija bi objava u ožujku trebala potaknuti širu javnu raspravu o redistribuciji bogatstva, proučava ono što autor naziva “režimima nejednakosti” čiju povijest prati od robovlasništva preko kolonijalizma i indijskog sustava kasta do današnjeg oblika kapitalizma.

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva je prošlog mjeseca upozorila da rastuća nejednakost širom svijeta može biti vjesnik nove financijske krize i pozvala vlade na reakciju.

>>>Njemački ministar financija podržao uvođenje poreza na bogatstvo

Analiza uključuje i uspon populista te donosi kritiku zapadnjačkih demokratskih pokreta koji se u nastojanju da budu “stranke pobjednika” distanciraju od radničke klase.

Upitan jesu li njegovi prijedlozi za progresivno oporezivanje bogatstva realni ili radikalni, Piketty je odgovorio da bi takve reforme uzele vremena, ali i da je riječ o politikama koje su prije Reagana, Thatcher, Pinocheta i drugih šampione neoliberalizma i deregulacije uživale široki konsenzus.

>>>Čileanska vlada pristala izmijeniti neoliberalni ustav diktatora Pinochea

“Ono što ja predlažem nije nimalo radikalno,” rekao je. “To je razuman nastavak onog što je funkcioniralo u 20. stoljeću.”

Grabancijaš/Reuters