Biznis i ekonomija

Inflacija u travnju 8.8% na godišnjoj razini | DZS

U travnju su nastavili popuštati inflatorni pritisci, bilježi u utorak objavljeno, neplanirano izvješće Državnog zavoda za statistiku (DZS).

>>>Cool vizualizacije DZS-a bilježe vruću uskršnju inflaciju – cijene jaja odletjele u nebo!

Prema preliminarnim podacima cijene su s mjeseca na mjesec porasle za 0.9%, dok su na godišnjoj razini u prosjeku bile više za 8.8%.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), procijenjena godišnja stopa promjene za Hranu, piće i duhan iznosi 14.0%, za Industrijske neprehrambene proizvode bez energije 8.6%, za Usluge 7.8% te za Energiju 1.1%.

Anamneza

Cijene u Hrvatskoj počele su ključati u svibnju 2022. godine kada je zabilježen njihov najveći rast na godišnjoj razini u povijesti praćenja podataka.

Stopa se u lipnju popela na 12.1%, a u srpnju na 12.3% gdje se zadržala i u kolovozu, prije daljnjeg propinjanja na 12.8% u rujnu, 13.2% u listopadu i 13.5% u studenom.

Prve naznake popuštanja pritisaka na godišnjoj razini zabilježene su u prosincu, 13.1%, i potom u siječnju, 12.7%, kada je stopa s mjeseca na mjesec bila nepromijenjena (0%).

Hlađenje se nastavilo i u veljači, s povlačenjem na 12% (11.7% HIPC), te ožujku – na 10.6%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima