Biznis i ekonomijaPreporučeno

U travnju prvo hlađenje inflatorne jezgre od siječnja 2022., kerplop kreditiranja | eurozona

Banke u europodručju stežu kreditiranje i ključno mjerilo inflacije napokon pada, pokazali su u utorak objavljeni podaci Eurostata i anketa Europske središnje banke (ECB) snažeći izglede da će krojači monetarnih smjernica biti suzdržani u daljnjem poskupljenju zaduživanja.

>>>Njemačka bilježi najveću inflaciju cijena hrane u povijesti praćenja podataka

Prve procjene bilježe da se harmonizirani indeks cijena (HICP) u zoni u travnju neočekivano povećao na 7.0%, s 6.9% u ožujku, ali su uža mjerila pokazala popuštanje šireg pritiska.

Prvo hlađenje jezgre od siječnja 2022.

Pomno motrena temeljna inflacija iz koje su isključene nepostojane cijene hrane i energije prvi je put od siječnja 2022. pokazala znakove hlađenja, pa se s ožujka na travanj spustila sa 7.5 na 7.3%.

Još uže mjerilo jezgre, koje isključuje cijene duhana i alkohola s mjeseca je na mjesec palo za 0.1%, na 5.6%

>>>ECB poskupio zaduživanje za 0.5%, prepoznao ‘povišenu razinu nesigurnosti’

U utorak objavljena anketa ECB o emisiji kredita privatnim i pravnim osobama u ožujku istovremeno je otkrila da su banke oštro postrožile uvjete iako je potražnja od zajmoprimaca naviknutih na negativne ili minijaturne kamate posustala.

Rezultat je najsporiji tempo rasta zaduživanja domaćinstava od 2018. godine.

Anketa ECB-a o emisiji kredita banaka (BLS) u prvom tromjesečju otkriva da je 38% banaka u 20 zemalja koje dijele euro prijavilo pad potražnje za poslovnim kreditima. Slično je urušavanje posljednji put zabilježeno tijekom globalne financijske krize u 2008./2009. godini.

Tumačenja

Analitičari drže da objavljeni podaci ukazuju da najsnažnije stezanje monetarne politike u povijesti ECB-a počinje utjecati na živost ekonomije.

Kretanja sugeriraju i da bi ECB mogao ublažiti povećanje referentnih kamatnih stopa.

ECB bi se odavde trebao kretati opreznije, s postupnim povećanjima za 25 postotnih bodova (0.25%) i većim kvantitativnim stezanjem, napisao je na Twitteru lider makroekonomskih istraživanja pri Pictet Wealth Managementu, Frederik Ducrozet.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (4)

  1. […] Korekcija od 25 temeljnih bodova stiže nakon tri uzastopna povećanja za 0.5% i dva dana nakon što su svježi podaci za travanj utvrdili prvo hlađenje inflatorne jezgre od siječnja 2022. i silovit kerplop zaduživanja u europodručju. […]

  2. […] cijene slove kao prvi vjesnik popuštanja potrošačke inflacije koja je u travnju iznosila 7.0%, daleko od ciljane i priželjkivane stope Europske središnje banke (ECB) od 2% u srednjem […]

  3. […] Europodručje je prvo hlađenje inflatorne jezgre od siječnja 2022. godine zabilježilo u travnju, ali je ona ostala na neprihvatljivo visokim razinama. […]

  4. […] Riječ o prvim naznakama hlađenja jezgre od prošlogodišnjeg siječnja. […]

Comments are closed.