PolitikaPreporučeno

Iran izabrao umjerenog, reformama sklonog predsjednika

Iranci su na izvanrednim izborima izabrali novog predsjednika, 69-godišnjeg kardiokirurga Masouda Pezeshkiana, najumjerenijeg sudionika utrke koju je okinula pogibija predsjednika Ebrahima Raisija čiji se helikopter srušio u svibnju.

Pezeshkian je uz zavjet liberalizacije, pragmatizma i dokidanja izolacije u drugom krugu potukao tvrdolinijaša, bivšeg pregovarača o iranskom nuklearnom programu, Saeeda Jalilija.

“Dragi narode Irana, izbori su gotovi, a ovo je tek početak našeg zajedničkog rada. Težak put je pred nama. Može biti gladak samo uz vašu suradnju, empatiju i povjerenje,” objavio je novi predsjednik na društvenom mikroblogu X. “Pružam vam ruku i kunem vam se svojom čašću da vas neću napustiti na ovom putu. Nemojte ni vi napustiti mene.”

Videozapisi objavljeni na društvenim mrežama bilježe narodno slavlje na ulicama mnogih gradova.

Kontekst

Pezeshkian je mandat osvojio uz potporu bivšeg predsjednika Muhameda Hatamija i relativno snažan, gotovo pedesetpostotni odaziv građana, nakon što je prvi krug bojkotiralo više od 60% biračkog tijela.

Reuters piše da su njegovi zavjeti postupne društvene liberalizacije i političkog pluralizma animirali urbanu srednju klasu i mladež naviklu na neumoljivo slamanje disidencije i nametanje islamističke ortodoksije.

Unatoč deklaracijama, iranska narodna vladavina ostaje podčinjenom teokraciji čija je riječ zadnja.

Predsjednik nema ovlasti za značajniju promjenu unutarnjopolitičkog ili vanjskopolitičkog kursa čije smjernice kroji neprikosnoveni vrhovni vođa Islamske Republike, 85-godišnji Ali Hamenei, koji je neposredno čestitao na velikom odazivu i pozvao na kontinuitet.

Pezeshkian u takvom kontekstu ne propituje, niti izaziva vrhovnu vlast, ali bi, ukoliko okolnosti dozvole, mogao imati značajnu ulogu u izboru nasljednika ajatolaha.


Povezane vijesti