Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Troškovi, troškovi i troškovi’, smanjenje proizvodnje u Volkswagenu

Volkswagen (VW) je u četvrtak izvijestio o “preniskim maržama” u prvom polugodištu i najavio “značajne napore u smanjenju troškova” u drugoj polovici 2024. godine, uključujući kroz smanjenje kapaciteta i potencijalno gašenje pojedinih brendova i pogona.

Njemačka grupa za cilj je postavila smanjenje proizvodnje za 10% širom Europe. Redukcije do 25% već su na snazi u pojedinim lokacijama, uključujući glavnu tvornicu u Wolfsburgu.

Volkswagen je osvježio svoju globalnu liniju električnih modela u nastojanju da ugrabi dio tržišta kojim dominiraju američki Tesla i kineski BYD, ali se prodor pokazuje izaovnim.

Oliver Blume; Foto: faz/YouTube
Troškovi, troškovi i troškovi

Izvršni direktor grupe, Oliver Blume, u takvom je kontekstu u četvrtak rekao da će se VW priključiti pojedinim europskim rivalima i produljiti ponudu modela s motorima na unutarnje izgaranje, uz potencijalno dodavanje novih modela širom brendova.

Promjena neće utjecati na ukupni iznos investicija.

Glavni financijski direktor Arno Antlitz investitorima je rekao da će se investicije planirane od 2025. do 2029. godine smanjiti na oko 165 milijardi dolara, u poredbi sa 180 milijardi u prijašnjem četverogodišnjem razdoblju.

“To je o troškovima, troškovima i troškovima,” rekao je Blume.

VW je u srpnju u dobroj mjeri odustao od razvoja softvera unutar grupe i uložio pet milijardi eura u američkog proizvođača električnih automobila Rivian s ciljem otvaranja pristupa njegovoj tehnologiji.

Prije je, u prosincu 2023., najavio uštede od 10 milijardi eura, uz rezanje do 4 milijarde eura troškova u 2024. godini.

Grupa je u drugom tromjesečju ostvarila operativnu dobit (EBIT) od 5.46 milijardi eura, u poredbi s 5.6 milijardi u istom razdoblju lani. Očekivana marža revidirana je s 7-7.5% na 6.5-7%.

“Prinos (grupe) od 6.3% nakon šest mjeseci je prenizak,” napisao je Antlitz u izvješću. “Morat ćemo uložiti značajne napore u smanjenju troškova u drugoj polovici godine i kasnije kako bismo postigli svoje ciljeve.”

Grabancijaš/Reuters

Povezane vijesti