PolitikaPreporučeno

Medvjedev: ako Zapad udari Rusiju od Kijeva će ostati samo ‘divovska, siva, rastopljena mrlja’

Ruski dužnosnici u subotu su zaprijetili Zapadu s nekontroliranom eskalacijom rata u Ukrajini i uništenjem Kijeva ukoliko Sjedinjene Države i njihovi saveznici odobre korištenje dalekometnog zapadnjačkog oružja za udare na ruski teritorij.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u petak je u kasnovečernjim satima rekao da njegov plan za postizanje pobjede ovisi o odluci Washingtona i autorizaciji dalekometnih udara od kojih zaziru pojedine članice NATO-a, uključujući Njemačku.

“Trebaju nam snažne odluke. Teror se može zaustaviti uništenjem vojnih postrojenja na njegovom ishodištu,” napisao je u subotu predstojnik Ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak na Telegramu.

Kijev dozvolu za dubinske napade na ruski teritorij traži od prvih mjeseci rata koji je započeo u veljači 2022. godine, no saveznici ostaju oprezni i dvoje oko učinkovitosti strategije koja pretpostavlja značajnu eskalaciju i prema riječima ruskog predsjednika Vladimira Putina deklaraciju rata protiv Rusije.

Divovska, siva, rastopljena mrlja

Iako u subotu nije bilo službene potvrde zapadnjačkog blagoslova, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov novinarima je u rekao da je odluka donesena i prenesena Kijevu, te da će Moskva biti prisiljena na odgovor.

“Odluka je donesena, pružena je carte blanche i sve indulgencije, stoga smo spremni na sve,” rekao je Rjabkov prema citatu izvještajne agencije RIA. “A reagirat ćemo na način koji neće biti lijep”.

Upozorenje je još jednom odaslao i bivši ruski predsjednik, aktualni zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije, Dmitrij Medvjedev.

On je na Telegramu napisao da Zapad iskušava rusko strpljenje koje nije bezgranično i da je ukrajinski desant na rusku oblast Kursk već dovoljan formalni povod za korištenje atomskog arsenala.

Upozorio je da će Rusija u konačnici biti prisiljena na korištenje nuklearne opcije, ili nekog od svojih nenuklearnih, ali još uvijek smrtonosnih novih oružja.

“I to bi bilo to. Divovska, siva, rastopljena mrlja umjesto ‘majke ruskih gradova'”, napisao je u referenci na Kijev.

“Glasne prijetnje Putinovog režima samo svjedoče strahu da bi njegov teror mogao doći kraju,” spustio je s druge strane Jermak.

Grabancijaš/Reuters/Ukrinform/TASS



Povezane vijesti

Comment here