Biznis i ekonomija

Žrtve seksualnog nasilja kažu da je vlasnik Harrodsa, Mohamed Al Fayed, bio ‘čudovište’

Pokojni egipatski milijarder Mohamed Al Fayed seksualno je zlostavljao žensko osoblje u svojim londonskim trgovinama luksuzom Harrods, prisiljavao ih na liječničke preglede i prijetio posljedicama ukoliko pokušaju potražiti pomoć, rekli su u petak odvjetnici navodnih žrtava.

Jedna od žena koja je za Fayeda radila u premium trgovini Knightsbridge svojeg je poslodavca karakterizirala kao “čudovište”.

Harrods se u četvrtak ispričao nakon što je BBC u dokumentarnom filmu objavio tvrdnje više od 30 žena da ih je Al Fayed, koji je lani preminuo u 94 godini života, seksualno zlostavljao, uključujući i silovanje.

“Ispod sjaja i glamura Harrodsa bilo je otrovno, nesigurno i zlostavljačko okruženje,” rekla je odvjetnica Gloria Allred na konferenciji za novinare.

Navela je da optužbe uključuju serijsko silovanje, pokušaj silovanja, seksualno zlostavljanje i seksualno zlostavljanje maloljetnika počinjeno kroz 25 godina.

Drugi odvjetnik, Dean Armstrong, novinarima je rekao da zastupaju 37 žena, brojka koja će izgledno rasti.

“Čudovište”  

“Vidjeti njegovu osmrtnicu prije nešto više od godinu dana okinulo je tako goleme emocije,” rekla je jedna od oštećenih, predstavljena samo kao Nataša. “Nisam mogla vjerovati da se to čudovište izvuklo sa svojim zločinom.”

Prema u četvrtak emitiranom dokumentarcu BBC-ja, Harrods je od 1985. do 2010. godine, kada je bio u vlasništvu tajkuna, propusti intervenirati i pomogao u prikrivanju zlostavljanja.

Odvjetnica Maria Mulla rekla je da su kandidatkinje za radna mjesta u tajništvu ili za osobno asistiranje Al Fayedu tijekom selekcije bile podvrgnute neuobičajenim i iscrpnim liječničkim pregledima, uključujući preglede grlića maternice i jajnika.

“Ako bi žene pitale zašto su testiranja nužna, rečeno im je… da on želi bisti siguran u njihovu čistoću,” rekla je Mulla.

Harrods je u petak izrazio “potpunu zgroženost” optužbama.

“To su bili postupci pojedinca koji je namjeravao zlouporabiti svoju moć,” priopćili su iz tvrtke. “Također priznajemo da su tijekom tog razdoblja njegove žrtve bile iznevjerene i zbog toga se iskreno ispričavamo.”

Al Fayed je Harrods u 2010. godini prodao investicijskom fondu kraljevske obitelji Katara za oko 1.5 milijardi funti.

Nedodirljivost

Nekolicina medijskih organizacija u prošlosti je istraživala navode o zlostavljanju koje je počinio tajkun, uključujući Vanity Fair u 1995., ITV u 1997. i Channel 4 u 2017.

Reuters piše da su mnoge od žena prije njegove smrti zazirale od javnih istupa.

Tužitelji su u 2009. odustali od podizanja optužnice u slučaju u kojem je Al Fayed osumnjičen za seksualni napad na 15-godišnju djevojčicu u jednoj od svojih trgovina. Tužiteljstvo je reklo da nema realnih izgleda za osudu.

Novi vlasnik Harrodsa od 2023. godine nudi interni postupak obeštećenja sadašnjim i bivšim zaposlenicama.

“Otkako su 2023. izašle na vidjelo nove informacije o povijesnim optužbama za seksualno zlostavljanje od strane Al Fayeda, naš je prioritet riješiti zahtjeve na najbrži mogući način, izbjegavajući dugotrajne pravne postupke za uključene žene,” rekli su iz tvrtke.

“Kolektivna korporativna odgovornost”

Odvjetnici u aktualnoj udružnoj tužbi argumentiraju da je Harrods imao spoznaje o zločinima Al Fayeda puno prije 2023. te ih je prije trebao javno priznati i prepoznati.

Civilna tužba protiv sadašnjeg vlasnika pokrenuta je zbog “kolektivne korporativne odgovornosti” za događanja u prošlosti.

“Smislena odgovornost znači imati pravo glasa i imati mogućnost ispričati svoju priču,” rekao je Armstrong.

Al Fayed je rođen u egipatskoj luci Aleksandriji, karijeru je započeo prodajom gaziranih pića, a nastavio kao trgovac šivaćim strojevima. Bogatstvo je izgradio kroz mešetarenje s nekretninama, brodarstvo i građevinarstvo – prvo na Bliskom istoku, a potom u Europi.

U medijima je ponajviše eksponiran zbog tvrdnji da se iza automobilske nesreće u kojoj su u 1997. godini u pariškom tunelu poginuli princeza Diana i njegov sin Dodi krije šira zavjera.

Istraga nije pronašla nikakve dokaze koji bi podržali njegove navode.



Povezane vijesti

Comment here