PolitikaPreporučeno

Prosvjed protiv medijske propagande u Mađarskoj: Era bezdušnih sluga i profitera je završila

Tisuće Mađara u subotu se slilo pred sjedište državne televizije u Budimpešti kako bi prosvjedovalo protiv “propagandne mašine” i pozvale na reformu javnog servisa.

Prosvjed je organizirala najsnažnija oporbena stranka TISZA uz optužbe da “pristrana” javna televizija MTVA širi propagandu vladajućeg Fidesza i premijera Viktora Orbana.

Riječ je o gledištu koje podupire većina autohtonih analitičara i administracija Europske unije.

TISZA-u (akronim za Tisztelet es Szabadsag – Štovanje i sloboda) predvodi Peter Magyar, svjež i na društvenim mrežama vješt dionik političke scene. Njegova je stranka na ovogodišnjim izborima za Europski parlament osvojila 7 od 21 zastupničkih mjesta alociranih Mađarskoj i postala dio obitelji Europskih pučana (EPP).

Njezini su pobornici ispred sjedišta javne televizije vijorili nacionalnim zastavama i isticali poruke “Zaustavite propagandu” uz povike “Dosta nam je!” i “Ne bojimo se!”.

“Dosta nam je zlobe, laži, propagande, naše je strpljenje nestalo,” rekao je Magyar u govoru gomili s pozornice na kojoj je istaknut napis: “Era bezdušnih sluga i profitera je završila.”

“Ono što mi danas imamo kao javni medij u Mađarskoj globalni je skandal, nama je toga dosta,” dodao je pozivajući MTVA da prosvjed poprati uživo i bez uređivanja.

Prema prošlomjesečnom istraživanju anketara Mediana TISZA uživa potporu 39% birača, u poredbi s 43% potpore za Orbana. Mađari na sljedeće opće izbore izlaze u 2026. godini.

Reuters piše da Magyaru pogoduju gospodarske nevolje uvjetovane ratom u Ukrajini, uključujući postojane inflatorne pritiske koji cijene zagrijavaju snažnije i postojanije nego u ostatku Europe.

Njegova je stranka zavjetovala iskorjenjivanje korupcije, “oslobođenje” javnih medija i obnovu demokratske kontrole i ravnoteže, za koje kritičari kažu da su erodirale pod Orbanom koji vlast čvrsto drži od 2010. godine.

Kritičari govore da istinski medijski pluralizam u Mađarskoj ne postoji jer su i privatni mediji dominantno kontrolirani od osoba bliskih ili povezanih s Fideszom.

Orban i njegova vlada odbacuje optužbe o podčinjavanju ili ograničavanju medija i medijskih sloboda.



Povezane vijesti

 

Comment here