PolitikaPreporučeno

Nazire se kapitulacija ‘presudno značajnog’ Časiv Jara

Anastasia Bobovnikova, glasnogovornica Operativne taktičke skupine Luhansk, u četvrtak je u televizijskom nastupu rekla da ruske snage nastavljaju s pokušajima probijanja ukrajinskih linija obrane na području strateški značajnog grada Časiv Jara.

“Imamo intenzivne borbe u blizini Časiv Jara. Neprijatelj se pokušava probiti kroz našu obranu. Kada shvate da nas ne mogu izravno napasti zbog značajnih gubitaka koje trpe i u sektoru Kramatorsk, oni pokušavaju malene istraživačke udare kako bi pronašli slabe točke u našoj obrani. Oni udaraju ovdje i ondje, s nadom da će u konačnici uspjeti,” rekla je Bobovnikova prema citatu ukrajinske državne izvještajne agencije Ukrinform.

Dodala je da ukrajinska vojna strategija cilja na presijecanje opskrbnih ruta kako bi se onemogućila rotacija i osnaživanje ruskih snaga.

“Za uništavanje neprijatelja koriste se sva sredstva. Mi smo zahvalni našim partnerima za opskrbu s topničkim sustavima, streljivom, avijacijom, oklopnim borbenim vozilima. Sve se to na bojišnici koristi s maksimalnom učinkovitošću. Također aktivno koristimo dronove.”

Rusko ministarstvo obrane u četvrtak nije komentiralo situaciju u Časiv Jaru. Zaziranje ruskih službenih izvora od pružanja informacija iz takozvanih “sivih zona”, lokacija na kojima traju aktivne borbe, u posljednjim je mjesecima postalo uobičajeno.

Ministarstvo je o gotovo svim recentnim uspjesima i osvajanjima izvijestilo post factum.

Korak, ili tri, ispred medija u glavnoj struji

Brojni neslužbeni i u pravilu dobro informirani proukrajinski i proruski računi i izvori na društvenim mrežama u posljednjih 48 sati prepoznaju da je situacija za branitelje Časiv Jara izazovna.

Račun na X-u s nazivom Military Summary koji geolocira videozapise s bojišnice u četvrtak je podijelio snimku podizanja ruske zastave na jugu grada.

Napredak je prepoznao i u pravilu trezven američki Institut za istraživanje rata (ISW).

“Ukrajinske snage nedavno su napredovale blizu Torecka i Pokrovska. Ruske snage nedavno su napredovale u Kurskoj oblasti i blizu Časiv Jara, Pokrovska i Kurakhovea,” napisali su iz ISW-a u četvrtak ususret ponoći.

“Ruske snage probile su liniju kanala južno od Časiv Jara i zauzele uzvisinu blizu autoceste. Ovdje će se razviti uobičajena taktička metodologija – oprezno puzanje po bokovima kako bi se grad djelomično zatvorio prije napada,” napisao je uz pratnji karte Big Serge, korisnik X računa posvećen vojnoj povijesti i praćenju sukoba čije objave prati više od 146 tisuća ljudi.

Značaj i kronologija

Časiv Jar slovi kao značajno logističko čvorište i njegova bi kapitulacija Rusima utrla put prema osvajanju drugih značajnih urbanih središta; Kostjantinjivke, Družkivke, Kramatorska i Slovjanska.

Glasnogovornik ukrajinske vojske Nazar Vološin u travnju je upozorio da bi gubitak grada imao ozbiljne posljedice jer bi se sve logističke rute u području našle pod kontrolom neprijatelja.

Rusija je pripreme za ofanzivu na Časiv Jar započela u ožujku 2024. godine kada su Ukrajinci izvijestili o “gomilanju vrlo moćnih snaga”.

Grupiranje se nastavilo u travnju, uz procjene da je ofenzivi posvećeno između 20 i 25 tisuća vojnika.

Ofenzivna djelovanja na širem dijelu sjeveroistočne bojišnice započela su u svibnju.

Radio Free Europe/Radio Liberty tada je prenio gledišta ukrajinskih dužnosnika da bi pad Časiv Jara mogao biti prekretnica i da uporište mora biti obranjeno po svaku cijenu unatoč zamoru, nestašici ljudstva i streljiva.

Ruski pritisak nastavio se u lipnju i srpnju kada su branitelji bili prisiljeni na povlačenje iz dijelova grada.

Suočeni s urušavanjem obrambenih linija Ukrajinci su s početkom kolovoza “bacili kocku” te se otisnuli u, kako se pokazalo, porazni i samoubilački desant na rusku oblast Kursk.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i njegovo vodstvo u diverziju su krenuli s ufanjem da će Rusiju prisiliti na premještanje snaga duž bojišnice razvučene preko tisuću kilometara, ali Rusi nisu “zagrizli”, već su obrani Kurska posvetili pričuve i elitne čečenske borce.

Pritisak unutar Ukrajine nije posustao, već ojačao.



Povezane vijesti

Comment here