PolitikaPreporučeno

Rusija je otvorila nove bojišnice | VIDEO

Rusija je u petak otvorila nove sjeveroistočne bojišnice i potencijalno započela Drugu bitku za Harkov, veličinom drugi grad Ukrajine smješten na tridesetak kilometara od ukrajinsko-ruske granice.

Uočljivo, od ukrajinskih izvora potvrđeno gomilanje velikih ruskih snaga na pograničnim područjima traje mjesecima. Zapadnjački diplomati osoblju su napuštanje Odeške i Harkovske oblasti savjetovali s krajem ožujka.

Različiti izvori u petak i subotu bilježe da su Rusi u inicijalnom proboju stvorili relativno široku “sivu zonu” u kojoj se vode aktivni okršaji. Vojna operacija naizgled je dobro koordinirana i uključuje oklopna vozila, zračnu potporu i topništvo.

Ukrajinsko ministarstvo obrane u petak je reklo da su u pogranična područja poslana pojačanja i da je jedan od fokusa ruskih snaga grad Vovčansk čiji su branitelji na udaru navođenih zračnih bombi i topništva.

“Rusija je započela novi val protuofenzivnog djelovanja u ovom pravcu,” potvrdio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na nacionalnoj televiziji i na društven mikroblogu X. “Sada se u ovom smjeru vodi žestoka bitka.”

Prijelom

Otvaranje nove aktivne bojišnice stiže u izazovnim trenucima za branitelje koji gube uporišta i položaje u dijelovima Donjecke oblasti gdje Rusi postojano grabe teritorij nakon osvajanja Avdijivke.

Fokus je pritom na gradu-utvrdi Časiv Jaru čijem je osvajanju Rusija posvetila silu od 20 do 25 tisuća ljudi.

Rusi su sve aktivniji i u ofenzivnom djelovanju na jugu, što redom predstavlja velika iskušenja za iscrpljene branitelje.

Radio Free Europe/Radio Liberty u petak je prenio gledišta ukrajinskih dužnosnika da bi pad Časiv Jara mogao biti prekretnica i da uporište mora biti obranjen po svaku cijenu unatoč zamoru, nestašici ljudstva i streljiva.

Guverner Donjecka Vadim Filaškin u petak je u intervjuu za Sky News upozorio da bi pad utvrde Rusima otvorio put u “srce Ukrajine” i zauzimanje velikog pojasa teritorija.

O rastućem pritisku svjedoči i detalj da Rusi od početka svibnja u prosjeku dnevno provode ofenzivne akcije na stotinjak lokacija duž 1 000 kilometara bojišnice.

“Tampon zona”

Ukrajinski Glavni stožer u petak je u redovitom večernjem brifingu prvi put naveo da Rusija također gomila snage sjeverno od Harkova u blizini središnjih ukrajinskih oblasti Sumi i Černihiv.

Zelenskij je rekao da bi se Rusija ovog proljeća mogla pripremiti za veliku ofenzivu, ali da su snage Kijeva bile spremne za u petak povedene napade.

Ukrajinsko ministarstvo obrane u večernjim je satima petka rezimiralo da je ruski napad započeo u pet sati ujutro i da branitelji nastavljaju s naporima da zaustave proboje.

Visoki ukrajinski vojni izvor koji je odbio biti imenovan za Reuters je rekao da su ruske snage u blizini Vovčanska ugrabile pojas teritorija dubok jedan kilometar.

Izvor je naveo da Rusi branitelje žele pogurati do 10 kilometara od granice u nastojanju da stvore “tampon zonu”.

Objave na X-u sugeriraju da pojedine ukrajinske jedinice kapituliraju ili napuštaju bojišnicu.

Procjene

Američki Institut za izučavanje rata (ISW) u osvrtu je prepoznao da je Rusija “postigla taktički značajne dobitke”.

“Ovo je izgledno početni stupanj ofenzivne operacije sjeverno od grada Harkova koja ima ograničene operativne ciljeve, ali je namijenjena postizanju strateškog učinka privlačenja ukrajinskog ljudstva i materijala s drugih kritičnih sektora fronte u istočnoj Ukrajini,” rezimirali su iz instituta na X-u.

Bijela kuća u petak je također potvrdila ruske proboje i navela da Sjedinjene Američke Države i Ukrajina zajedno koordiniraju odgovor na ofenzivu.

“Svakako je moguće da se Rusi spremaju za veći napad na Harkov”, rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Najviši ukrajinski dužnosnici inzistiraju da Rusija nema kapacitet za osvajanje grada u čijoj je prijeratnoj populaciji od 1.3 milijuna stanovnika bilo mrvicu više od 44% etničkih Rusa.

Harkov je u međuvremenu napustilo oko 300.000 ljudi i ovom je trenutku nejasno kakav bi bio sentiment u slučaju ulaska ruskih snaga koje su u prvom valu invazije u 2022. godini u grad ušetale više-manje nesmetano, prije nego što ih je izgurala ukrajinska protuofenziva.

Rusko ministarstvo obrane i državne izvještajne agencije u petak nisu komentirali ili izvještavali o situaciji uz granicu, ali je ministarstvo izvijestilo o nizu uspjeha na drugim dijelovima bojišnice.Povezane vijesti

Comment here