PolitikaPreporučeno

Britanci prepoznali ruske proboje u Časiv Jar

Nakon pet mjeseci neumoljivog pritiska i bijesnog otpora ukrajinskih branitelja ruske su snage ušle u periferiju strateški značajnog grada Časiv Jara smještenog zapadno od Bahmuta u smjeru Kostjantinjivke i Pokrovska.

Službeni ukrajinski i ruski izvori nove detalje u bitki za grad nisu objavili od 18. listopada kada su se pojavile glasine da se bliži slom i kapitulacija branitelja.

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva sada je prekinulo “operativnu šutnju” i u svježoj procjeni objavljenoj na mikroblogu X navelo da su Rusi “izgledno premostili kanal u južnom Časiv Jaru i približili se granicama grada.

“U središnjem dijelu područja kanala, vjerojatno su ruske snage ograničeno napredovale zapadno od kanala u istočni dio Časiv Jara. Međutim, vrlo je vjerojatno da će središnji i sjeverni dijelovi okruga kanala i dalje biti žestoko osporavani, s tim da se ruske snage ne mogu konsolidirati u tim područjima,” napisali su iz ministarstva.

Potvrda Britanaca stiže 10 dana nakon što su vijesti o ruskim probojima na području “Kanala” objavljene na društvenim mrežama i/ili prepoznate od pojedinih renomiranih i relativno nepristranih zapadnjačkih izvora, uključujući vašingtonski Institut za istraživanje rata.

Rusko ministarstvo obrane od svibnja ove godine i smjene bivšeg ministra Sergeja Šojge kojeg je zamijenio tehnokrat Andrej Belousova prakticira uočljivo nov pristup u odnosima s javnošću i izvještavanju s bojišnice.

U sukusu, ministarstvo o vojnim uspjesima sada javlja post factum, odnosno nakon što su novoosvojena područja čvrsto u ruskim rukama.

U skladu s navedenim, ruska državna izvještajna agencija TASS o situaciji u Časiv Jaru nije izvijestila od 18. listopada.

Njezin je ukrajinski parnjak, Ukrinform, danas prenio obavještajnu procjenu Britanaca, dok unutarnji vojni i drugi službeni izvori šute.

Kontekst

Rusija je novu ofenzivu na Časiv Jar započela u veljači kada su počele pristizati vijesti o velikom gomilanju njezinih “vrlo moćnih snaga”. Ukrajina je u travnju navela da je opsadi i osvajanju posvećeno 20 do 25 tisuća vojnika.

Grad je smješten na strateški povoljnoj uzvisini, petnaestak kilometara zapadno od ruina Bahmuta čiji su branitelji nakon velike žrtve kapitulirali krajem svibnja 2023. godine.

Zapadnjački, ukrajinski i ruski analitičari i stratezi drže da je bitka za Časiv Jar značajna jer je on očvrsnuo u utvrdu i predstavlja žarišnu točku čija bi kapitulacija Rusima utrla put prema opsadi gradova Kramatorsk i Slovjansk, odnosno osvajanju čitave oblasti Donjeck.

Časiv Jar slovi kao značajno logističko čvorište i njegova bi kapitulacija Rusima utrla put prema osvajanju drugih značajnih urbanih središta; Kostjantinjivke, Družkivke, Kramatorska i Slovjanska.


Bitka za Časiv Jar

Comment here