Biznis i ekonomijaPreporučeno

Svijet mora (započeti trgovinu s CO2 i) zaustaviti ‘rat protiv prirode’: UN Guterres

Svijet mora zaustaviti “rat protiv prirode” i pronaći političku volju za borbu protiv klimatskih promjena, izjavio je u nedjelju Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres ususret dvotjednom klimatskom summitu u Madridu.

Širom svijeta, ekstremne vremenske neprilike, od divljih požara do neobuzdanih poplava, sugeriraju da utjecaj ljudi na planet treba zauzdati i krenuti s mjerama za ograničavanje rasta temperature dogovorenima Pariškim sporazumom.

Guterres je rekao da je guverner Engleske banke Mark Carney prihvatio pozivnicu UN-a te će s 1. siječnjem postati prvi specijalni izaslanik zadužen za “klimatsku akciju” i “klimatske financije”.

“Naš rat protiv prirode mora stati i mi znamo da je to moguće,” rekao je Guterres. “Mi jednostavno moramo stati s kopanjem i bušenjem, iskoristiti goleme mogućnosti koje nude obnovljiva energija i rješenja utemeljena na prirodi.”

>>>EU odlučan preuzeti vodeću ulogu u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena: Komisija

Smanjenje emisija stakleničkih plinova – uglavnom izgaranjem fosilnih goriva na bazi ugljika – dogovoreno Pariškim sporazumom samo po sebi nije dovoljno za postizanje tražene temperature od 1.5 do 2 Celzijeva stupnja iznad predindustrijskih razina. Brojne zemlje ne ispunjavaju preuzete obveze uslijed izostanka političke volje, rekao je Guterres.

U neposluhu su uhvaćeni američki predsjednik Donald Trump koji je SAD povukao iz Pariškog sporazuma, Brazil koji nastavlja s krčenjem Amazonske prašume – ključnog rezervoara za pohranu ugljika – i Kina s povratkom tvornicama na ugljen, piše Reuters.

Na postizanje cilja “klimatske neutralnosti” do 2050. godine zasad se obvezalo 70 zemalja svijeta, što u suštini znači da su spremne na korištenje jeftinih tehnologija za hvatanje atmosferskog CO2 i njegovo pretvaranje u ugljen ili sadnju šuma.

>>>Postojano je širenje europskih šuma

Guterres je rekao da to nije dovoljno jer najveći onečišćivači ne dijele račun. “Također jasno vidimo da najveći svjetski emiteri ne nose svoju težinu,” rekao je, “a bez njih je naš cilj nedostižan.”

Glavni tajnik je dodao da se “ne želi niti poigravati s mogućnošću da sastanak u Madridu ne završi sa sporazumom o članku 6.”

“Mi smo tu da odobrimo implementaciju članka 6, a ne da tražimo izlike,” rekao je.

>>>Uočite neodrživost održivih izvora energije na primjeru Škotske

Članak 6 (informativna vanjska poveznica) se zabavlja novopečenom trgovinom s CO2, određivanjem njegove cijene i slično.

Guterres je rekao da je guverner Engleske banke Mark Carney prihvatio pozivnicu UN-a te će s 1. siječnjem postati prvi specijalni izaslanik zadužen za “klimatsku akciju” i “klimatske financije”.