PolitikaPreporučeno

EU odlučan preuzeti vodeću ulogu u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena: Komisija

Ilustracija: Besi

António Guterres, glavni tajnik UN-a, danas je u New Yorku sazvao sastanak na vrhu UN-a o djelovanju u području klime. Prvi potpredsjednik Frans Timmermans i povjerenik Miguel Arias Cañete pridružit će se predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku na otvorenju sastanka.

Sastanak na vrhu održava se u važnom trenutku u kontekstu međunarodne klimatske politike te angažmana EU-a u području domaćih aktivnosti i obveza. Europska unija sudjeluje na sastanku s konkretnim rezultatima: jedina je velika ekonomska sila koja je obveze iz Pariškog sporazuma uvrstila u zakonodavstvo te stvorila Stratešku dugoročnu viziju EU-a za prosperitetno, moderno, konkurentno i klimatski neutralno gospodarstvo do 2050. pod nazivom „Čist planet za sve”.

>>>Borba protiv klimatskih promjena mora biti seksi, cool: japanski ministar

EU je također predvodnik u financiranju klimatskih politika. Klimatske promjene velik su izazov koji nijedna zemlja ne može svladati sama. Europska unija i dalje promiče te podržava multilateralna rješenja u okviru Ujedinjenih naroda. Vrijeme je da sve strane aktivno pristupe zaustavljanju globalnog zatopljenja. Dodatne informacije možete pronaći u videozapisu povjerenika Ariasa Cañetea sa sastanka na vrhu.

EU i UN: partnerstvo koje daje rezultate

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans i visoka predstavnica/potpredsjednica Federica Mogherini sastali su se u New Yorku s glavnim tajnikom UN-a Antóniom Guterresom na godišnjem sastanku povodom zasjedanja Opće skupštine UN-a.

Europska unija tijekom sastanka istaknula je odlučnost glede daljnjeg jačanja strateškog partnerstva s UN-om u promicanju i oblikovanju multilateralnog programa te naglasila odlučnost u namjeri da preuzme vodeću ulogu na globalnoj razini i poveća razinu ambicioznosti kolektivnih odgovora na globalne izazove.

>>>Oko 328 milijardi eura za stvaranje radnih mjesta u skladu s klimatskim ciljevima: Komisija

Na sastancima na vrhu UN-a o klimatskim uvjetima i ciljevima održivog razvoja naglašava se neodgodiva potreba za znatno jačim i hitnijim globalnim odgovorom na klimatske promjene i održivi razvoj. Europska unija naglasila je predanost jačanju svoje uloge u osiguravanju mira i sigurnosti. Na sastanku su također razmijenjena stajališta o najnovijem razvoju događaja u Africi, Siriji, Libiji, bliskoistočnom mirovnom procesu, Venezueli, Perzijskom zaljevu/Iranu i Zajedničkom sveobuhvatnom akcijskom planu. Cijelo priopćenje za medije dostupno je ovdje. Dodatne informacije o odnosima EU-a i UN-a dostupne su u informativnim člancima ovdje i ovdje.