PolitikaPreporučeno

Argentina na predsjedničkim izborima odbacila Macrijev neoliberalizam

Peronist Alberto Fernandez novi je argentinski predsjednik prema prvim službenim rezultatima nedjeljnih izbora objavljenima u ponedjeljak poslije ponoći. Nakon 90% prebrojanih listića 60-godišnji Fernandez ima 47.79% glasova, a njegov suparnik, aktualni neoliberalni predsjednik Mauricio Macri 40.71%.

>>>Okršaj neoliberalizma i peronizma na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Argentini: VIDEO

Lokalne TV postaje su i prije službenih rezultata javile da bi peronist izbore mogao dobiti u prvom krugu, što potvrđuju prvi službeni podaci. Kandidati za izravnu pobjedu moraju osvojiti 45% glasova ili 40% glasova uz razliku od 10 postotnih bodova u odnosu na drugoplasiranog.

Argentina je od proglašenja neovisnosti u 1816. bankrotirala osam puta, najspektakularnije u 2001. kad je propustila platiti obrok od 100 milijardi dolara.

>>>Fernandez traži promjenu uvjeta: Argentina ne može platiti dug MMF-u

“Mi smo popravili naše rezultate u odnosu na primarne izbore na nacionalnoj i provincijskoj razini,” izjavio je Santiago Cafiero, glasnogovornik Fernandezove stranke Frente de Todos.

Macri je u primarnim izborima u kolovozu pretrpio neočekivano težak poraz koji je prepao investitore, snažno poljuljao argentinsku ekonomiju i otvorio scenarij prema još jednom nacionalnom bankrotu.

>>>Selektivni bankrot, ‘klasična kapitulacija’ investitora u Argentini

Argentinci su u nedjelju drugi put odlučivali između neoliberalnih politika i mjera štednje desnice i “društvenog ugovora” ljevice čiji je populizam snažno rezonirao među osiromašenim i ekonomskom krizom pogođenim građanstvom.

>>>Argentinski Senat proglasio ‘izvanrednu situaciju s hranom’

“Ja sam glasao za Fernandeza jer sam na ulicama vidio koliko su ljudi nesretni i jer želim zemlju s boljom ekonomijom i većom socijalnom podrškom,” izjavio je za Reuters 71- godišnji Carlos Berenguer ispred biračkog mjesta u četvrti Palermo, Buenos Aires.

>>>Sezona ekonomske depresije i građanskih pobuna

Poraz argentinske desnice prati širi trend u Latinskoj Americi čije dijelove u posljednjim mjesecima tresu žestoki prosvjedi uzrokovani dugogodišnjom ekonomskom depresijom, rastućim siromaštvom i nejednakošću.