Politika

Austrijski političar koji je Hrvatsku nazvao ‘sranjem’ preferencijalni zastupnik u EP-u

Heinz-Christian Strache koji je bio prisiljen odstupiti s mjesta potpredsjednika austrijske vlade i čelnika krajnje desničarske Slobodarske stranke (FPÖ) prije tjedan dana zbog objavljene videosnimke, osigurao je mjesto u Europskom parlamentu, objavila je u ponedjeljak austrijska novinska agencija APA.

>>>Izbori u Austriji pod utjecajem skandala

Strache je ostao na kandidacijskoj listi svoje stranke za europske izbore, iako na posljednjem mjestu, 42. mjestu. Preliminarni rezultati pokazuju kako je Slobodarska stranka osigurala samo tri mandata.

Međutim, austrijski izborni sustav omogućuje biračima da daju preferencijalni glas jednom kandidatu na izabranoj listi, a ako taj kandidat dobije dovoljno podrške, može osigurati mjesto u EP-u.

Djelomični rezultati glasovanja pokazuju da je Strache dobio više od 33.500 preferencijalnih glasova, što je više nego dovoljno za traženje zastupničkog mjesta, priopćila je APA.

Nije bilo odmah jasno hoće li Strache, snimljen kako nudi sklapanje državnih ugovora ženi koja je tvrdila da je nećakinja ruskog oligarha, zauzeti mjesto u EP-u.

>>>Korumpirani Strache odustao od mandata u EP-u

Strache demantira da je činio nezakonite radnje. Tužitelji u Beču navoda da istražuju slučaj s objavljenom videosnimkom “u više smjerova”.