Biznis i ekonomijaPreporučeno

Poduzetnici, pogledajte poticaje i slobodu dobiti, nabacite projekt za stvaranje radnih mjesta

Predstavnici 17 tvrtki koje su primile potvrde o statusu korisnika potpora za ulaganje; Foto: press

U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta danas je upriličena svečana dodjela potvrda o statusu korisnika potpora za ulaganje temeljem Zakona o poticanju ulaganja. Predstavnicima tvrtki potvrde je prigodno uručio ministar Darko Horvat, istaknuvši da se radi o kontinuitetu kojim se želi predstaviti primjere dobre prakse u Hrvatskoj.

“Želimo da ovo bude poticaj i drugim poduzetnicima za njihove projektne ideje i poduhvate s ciljem da i oni iskoriste potpore koje im stoje na raspolaganju u okviru provedbe zakonodavnog okvira za poticanje ulaganja”, naglasio je ministar Horvat.

>>>Kuća vještice Mare i Trka na prstenac dobili potpore Ministarstva turizma, možete i vi: javni poziv

Ukupna vrijednost predstavljenih projekata, koji će biti provedeni u trogodišnjem razdoblju, iznosi 901,8 milijuna kuna, pri čemu je planirano i otvaranje 327 novih radnih mjesta.

U okviru sustava poticajnih mjera, najizdašnija i za ulagače izuzetno privlačna poticajna mjera je porezna povlastica koja predstavlja umanjenje stope poreza na dobit za 50 do 100 posto u razdoblju od maksimalno 10 godina.

“Podaci o provedbi zakonodavnog okvira za poticanje ulaganja pokazuju nam dobre rezultate u području aktivnosti usluga visoke dodane vrijednosti. Imamo značajan broj prijavljenih investicija u turizmu te u području razvoja i primjene novih softverskih rješenja, no ono što mene kao ministra gospodarstva posebno veseli jest porast investicija u proizvodno-prerađivačkim aktivnostima”, rekao je ministar te dodatno istaknuo kako dominiraju ulaganja u metaloprerađivačkoj industriji s uvođenjem novih tehnologija, proizvodnih procesa i povećanjem kvalitete proizvoda.

“To je put kojim moramo nastaviti dalje kako bismo dodatno potaknuli i povećali industrijsku proizvodnju u Hrvatskoj, a time utjecali i na porast investicija, inovacija te posljedično izvoza”, rekao je ministar.

Potvrde statusa za 17 tvrtki

Uz ministra Horvata, svečanoj dodjeli prisustvovali su državni tajnici Ministarstva Mario Antonić i Zdenko Lucić, pomoćnici ministra Ana Mandac i Damir Juzbašić, načelnik sektora za investicije i poduzetničku infrastrukturu Sani Ljubunčić te voditeljica Službe za poticanje investicija Ljiljana Zajc.

Također, na svečanosti su bili i predstavnici ukupno 17 tvrtki koje su primile potvrde o statusu korisnika potpora za ulaganje, a riječ je o tvrtkama Mimoza  d.o.o., Mura-Metal d.o.o., Croatel d.o.o., Centrometal d.o.o., Babić pekara d.o.o., Ziegler d.o.o., Rotoplast d.o.o. , Drva industrija Novoselec d.o.o., Magma d.o.o., Auric Barrels d.o.o., Providnost d.o.o., Joan d.o.o., Neograf d.o.o., Bakrotisak d.d., Strojarstvo Branilović d.o.o., Laguna Novigrad d.d. i Ilirija d.d.

Izuzetna poticajna mjera

Podsjetimo, Zakon o poticanju ulaganja omogućava postojećim i novoosnovanim trgovačkim društvima korištenje potpora za ulaganje, pri čemu je minimalna visina ulaganja za koju se odobravaju poticajne mjere 150.000 eura. Također, jedan od uvjeta dobivanja potpore je i otvaranje najmanje 5 novih radnih mjesta povezanih s ulaganjem u razdoblju od tri godine nakon početka ulaganja. U okviru sustava poticajnih mjera, najizdašnija i za ulagače izuzetno privlačna poticajna mjera je porezna povlastica koja predstavlja umanjenje stope poreza na dobit za 50 do 100 posto u razdoblju od maksimalno 10 godina.

Potvrdu o statusu korisnika potpore za ulaganje do sada je dobio 451 poduzetnik, a ukupna planirana vrijednost 438 odobrenih projekata ulaganja iznosi oko 20,2 milijardi kuna uz planirano otvaranje 13.956 novih radnih mjesta.

Kroz cjelovit sustav potpora za ulaganje potiče se ostvarivanje strateškog cilja povećanja konkurentnosti gospodarstva temeljem povećanja ukupnih investicijsko-gospodarskih aktivnosti u Republici Hrvatskoj, odnosno izgradnja gospodarskog modela temeljenog na investicijama u proizvode i usluge visoke dodane vrijednosti, što je jedan od osnovnih preduvjeta za povećanje izvoza. Stoga, Zakon o poticanju ulaganja doprinosi gospodarskom rastu, otvaranju novih radnih mjesta i razvoju regionalno uravnoteženog gospodarstva, piše Ministarstvo.