PolitikaPreporučeno

Bijesni okršaji u urbanoj Gazi, Blinken odbacio okupaciju | VIDEO

Grad Gaza u srijedu i četvrtak prožimaju ulične bitke u kojima borci Hamasa koriste gerilske strategije i intrigantnu i razrađenu mrežu podzemnih tunela kako bi postavili zasjede Izraelskim obrambenim snagama (IDF) koje su od 7. listopada i povijesnog obavještajnog propusta masakrirale više od 10.000 Palestinaca.

Izraelska vojska u posljednjim je danima napredovala u srce grada koji slovi kao glavna utvrda Hamasa i predstavlja najveći urbani centar u majušnoj enklavi s 2.3 milijuna stanovnika.

Pojedini izvori, uključujući Reuters, citiraju navode islamističke skupine da IDF trpi teške gubitke.

Hamas je u srijedu objavio seriju videozapisa bijesnih i intenzivnih uličnih tuča u razrušenim četvrtima.

Pojedine snimke bilježe uništenje izraelskih tenkova i drugih vozila.

Druge mučne i neljudske izrealske napade na civile.

Izrael provodi masovni pokolj civilnog stanovništva nakon što su njegove vlasti, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, ignorirale jasno upozorenje Egipta da Hamas priprema nešto veliko i neposredno.

Dužnosnici Sjedinjenih Američkih Država neovisno su potvrdili epohalni obavještajni propust.

Hamas je prema navodima Izraela ubio 1.400 ljudi i uzeo oko 240 taoca.

Palestinski dužnosnici sa srijedom rezimiraju da je u dosadašnjoj odmazdi ubijeno 10.569 ljudi, od koji je 40% djece. Rastući broj humanitarnih i drugih organizacija događanja karakterizira kao zločin protiv čovječnosti i/ili genocid.

IDF je zaključno sa srijedom prepoznao smrt 33 svojih vojnika.

SAD odbacio ideju ponovne okupacije

Netanyahu je ovog tjedna naveo da će Izrael nakon “eradikacije” Hamasa ponovno okupirati Gazu, no njegova je izjava naišla na široki otpor, uključujući od najzdušnijeg saveznika, Sjedinjenih Država.

Reuters piše da je Washington započeo razgovore s izraelskim i arapskim liderima o budućnosti Pojasa bez vladavine Hamasa.

Iako se konkretni planovi tek moraju materijalizirati, američki državni tajnik Antony Blinken izričito je odbacio ideju nove okupacije.

“Nema reokupacije Gaze po završetku sukoba. Nema pokušaja blokade ili opsade Gaze. Nema smanjenja u teritoriju Gaze,” rekao je tajnik u srijedu na tiskovnoj konferenciju u Japanu.

Blinken je prepoznao potrebu za “nekim tranzicijskim razdobljem” na kraju sukoba, ali i podcrtao da poraće “mora uključivati vladu predvođenu Palestincima i ujedinjenje Gaze sa Zapadnom obalom pod Palestinskom upravom”.

Izraelski dužnosnici od ponedjeljka i proglasa Netanyahua saniraju štetu i govore da nemaju namjeru ponovne okupacije, no još nisu artikulirali svoja poslijeratna htijenja.

Najmanje jedan službeni dokument prije je pokazao namjeru progona Palestinaca na Sinaj.

Reanimacija palestinskog pitanja

Palestinski samouprava, ili Palestinski autoritet, koji uživa ograničenu autonomiju na okupiranim područjima Zapadne obale, kaže da je Gaza, gdje Hamas vlada od 2007. godine, integralni dio buduće Palestinske države.

Khalil al-Hayya, jedan od lidera Hamasa, u srijedu je za New York Times rekao da je svrha napada na Izrael razbijanje statusa quo i otvaranje novog poglavlja u borbi protiv Izraela.

“Uspjeli smo palestinsko pitanje staviti natrag na stol, i sada nitko u regiji ne uživa mir,” rekao je.

Jedan od zapovjednika Hamasa u egzilu, Saleh al-Arouri, u srijedu je za lokalnu Al-Aqsa televiziju rekao da su borci odlučni nanijeti gubitke IDF-u.

“Što se više (Izrael) širi i prostire po terenu, to će dublji biti njegovi gubici,” rekao je.

Glavni glasnogovornik IDF-a, kontraadmiral Daniel Hagari, u srijedu je proglasio da je “Hamas izgubio kontrolu na sjeveru” Gaze.

Naveo je da vojni inženjeri koriste eksplozivne naprave kako bi uništili mrežu tunela koja se prostire stotinama kilometara ispod enklave.

IDF je do sad uništio 130 okna.

Hagari je rekao da je u srijedu četverosatnu priliku za premještanje na sjever iskoristilo oko 50.000 civila.

Izraelska vojska od stanovnika postojano traži da se evakuiraju na sjever ili riskiraju biti uhvaćeni u nasilju.

Unatoč zavjetima, IDF nastavlja udarati sjeverna područja, uključujući izbjeglički kamp Jabalia (Džabalija) gdje je u srijedu prema palestinskim izvorima u novom zračnom napadu ubijeno najmanje 19 ljudi.

Comment here