Biznis i ekonomijaPreporučeno

Broj tužbi protiv Bayera zbog glifosata skočio na 42,700

Njemački Bayer je prema posljednjim podacima suočen s 42,700 tužbi ljudi koji vjeruju da im je korištenje herbicida s aktivnim sastojkom glifosatom naštetilo zdravlju i izazvalo rak.

Očekuje se da će tvrtka, koja je tužbe preuzela zajedno s prošlogodišnjom akvizicijom Monsanta, u konačnici potražiti izvansudsku nagodbu čija se vrijednost trenutno procjenjuje na iznose od 8 do 12 milijardi dolara.

>>>Živi zid: tražit ćemo apsolutnu zabranu glifosata u EU

Bayer za eksponencijalni rast tužitelja krivi reklamne kampanje odvjetničkih ureda na televiziji i webu.

Analitičari kažu da posrtanje vrijednosti dionice Bayera reflektira očekivanja investitora o konačnoj cijeni parnica u iznosu do 20 milijardi dolara.

“Broju tužbi, prije svega, ne govori ništa o njihovoj utemeljenosti,” izjavio je izvršni direktor Werner Baumann tijekom telefonske konferencije s medijima. “Broj tužbi ni na koji način, niti u kojem obliku ili formi ne ukazuju na iznos nagodbe.”

>>>Američka porota: Bayerov Roundup ‘značajan čimbenik’ u razvoju tumora

Bayer je vijest o silovitom rastu tužbi objavio paralelno s financijskim izvještajem za treće tromjesečje prema kojem je dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) porasla za 7.5 posto na 2.3 milijarde eura, što je u skladu s očekivanjima tržišta. Dionice su na paket objava propela za 1.9% na njemačkoj burzi.

Brojni analitičari unutar i izvan Njemačke danas drže da je kompanija krivo procijenila naslijeđene odgovornosti prilikom akvizicije Monsanta za koji je platila 63 milijarde dolara. Dionica je nakon prošlogodišnje “povijesne odluke” američkog suda da je glifosat pridonio razvoju karcinoma kod školskog domara zaduženog za održavanje zelenih površina Dewayna Johnsona izgubila 30% vrijednosti.

Bayer se u pokušajima sanacije reputacije herbicida Roundup, glavnog proizvoda s glifosatom, pokazao uspješnijim od Monsanta. Kompanija nastavlja inzistirati na njegovoj sigurnosti, no brojne nacije najavljuju ili su već uvele njegovu zabranu.

Kontekst

Novinari Le Monda, Stéphane Horel i Stéphane Foucart, prošle su godine dobili Europsku nagradu za istraživačko novinarstvo za izvještaj “Monsanto papers” iz 2016. koji je, među ostalim, otkrio silinu utjecaja kompanije na znanstvenike i zakonodavce.

Dokumenti prikupljeni kroz novinarske i druge istrage na sudu su prvi put predočeni u kolovozu prošle godine kad je porota dobila uvid u utjecaj kompanije na navodno neovisne znanstvenike zadužene za peer review (recenziju znanstvenog rada) istraživanja o kancerogenosti monsantovih proizvoda.

>>>Bayer izgubio spor u Kaliforniji, bračnom paru oboljelom od raka odšteta od dvije milijarde dolara

Porota je oštećenom Dewaynu Johnsonu, koji je postupak pokrenuo tvrdnjom da je upotreba monsantova proizvoda s aktivnim sastojkom glifosatom uzročnik njegova raka, dodijelila zadovoljštinu od 250 milijuna dolara, kasnije sporazumno umanjenu na 39 milijuna.

Prema sadržaju presude, Monsanto je kažnjen zbog propusta da otkrije i naznači opasnost svojih proizvoda.

>>>U Francuskoj istraga dosjea novinara i zakonodavaca podobnih i pogodnih za utjecaj: Bayer/Monsanto

Javno je poznat najmanje jedan u slučaj u kojem je kompanija, poput nevidljiva duha, sama određivala što će pisati u studijama o kancerogenosti u praksi znanoj kao “ghostwriting“.

Grabancijaš/Reuters