Biznis i ekonomijaPreporučeno

Cijene nafte pod pritiskom pobune protiv covid režima u Kini

Tanker; Ilustracija: Dimitris Vetsikas

Cijene nafte u ponedjeljak su potonule najdublje od početka godine dok su investitori procjenjivali silinu i značaj pobune protiv covid režima u Kini, najvećem svjetskom uvozniku sirovine.

>>>Velika pobuna protiv COVID režima u Kini: ‘Ne želimo COVID testove, želimo slobodu!’

Referentni je Brent do podneva pao za 2.71 dolara, ili 3.2%, na 80.93 dolara po barelu i razinu kakva je posljednji put zabilježena 4. siječnja.

>>>Suočen s ‘rastućim izazovima’ OPEC revidirao očekivanja potražnje

Za 3% je posrnula i za Ameriku meritorna teksaška nafta (WTI) čija je cijena kliznula za 2.31%, na 73.97 dolara i najnižu razinu od prošlogodišnjeg prosinca.

Oba referentna brenta pad cijene trpe već tri tjedna zaredom.

“Povrh rastuće zabrinutosti oko slabije potražnje za gorivom u Kini zbog porasta slučajeva COVID-19, politička neizvjesnost uzrokovana raritetnim prosvjedima zbog vladinih strogih COVID-restrikcija u Šangaju potaknula je prodaju” rekao je o sentimentu Hiroyuki Kikukawa, generalni direktor istraživanja u Nissan Securities.

>>>Zalihe se gomilaju, cijene nafte padaju unatoč stezanju proizvodnje

Dezorijentiranost i kolebanja na tržištu uvjetuju i dolazeći sastanak OPEC+ te europski embargo ruske nafte.

Zemlje izvoznice nafte na posljednjem su vijećanju dogovorile smanjenje proizvodnje za dva milijuna barela dnevno kroz čitavu 2023. godinu, u nastojanju da udari potporanj cijenama.

Tresla se brda…

Sentiment bi izgledno bio još sumorniji bez naznaka da bi se zapadnjačke sankcije Rusiji mogle pokazati iluzornima.

>>>OPEC+ odbacio američku kritiku smanjenje outputa

Diplomati grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) i Europske unije trenutačno promišljaju o određivanju gornje granice cijena za rusku naftu u rasponu od 60 i 70 dolara po barelu, no rasprava unutar EU-a ostaje žustra a konačna odluka neizvjesna.

“Nastavit će se razgovori o ograničavanju cijena, ali se već čini da to neće biti onoliko striktno kako smo isprva mislili, i to do točke da bi moglo postati besmisleno,” rekao je za Reuters iskusniji analitičar tržišta OANDA-e, Craig Erlam.

>>>Pune se spremnici dizela, bliži se europski embargo na rusku naftu i derivate

“Primjerice, prijetnja ruskom outputu od granice na 70 dolara je minimalna, budući da se cijene već nalaze oko tih razina.”

>>>EU rusku naftu kupuje preko posrednika i uvozi inflaciju za svoje građane | RBC Capital Markets

Europska unija ograničavanje cijena uvodi 5. prosinca kad na snagu stupa i embargo na rusku sirovinu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima