Biznis i ekonomijaPreporučeno

Deflacija proizvođačkih i inflacija potrošačkih cijena u Kini  

Proizvođačke cijene u Kini u srpnju su pale prvi put u tri godine, što izaziva bojazan od deflacije i Partiju pritišće da posegne za fiskalnim i monetarnim poticajima dok odmjerava snage u trgovinskom sukobu sa SAD-om.

Proizvođači cijenu sijeku u nastojanju da zadrže udjele na tržištu, što utječe na profit i obeshrabruje nove investicije nužne za održavanje ekonomije, piše Reuters.

Na situaciju utječe i pad cijena sirove nafte, željeza i drugih temeljnih resursa.

“Slaba potražnja počinje utjecati na očekivanja u proizvodnji,” komentirao je analitičar Everbright Pramerica Fund Managementa, Zou Qiang, koji očekuje daljnji pad cijena u dolazećim mjesecima.

>>>Kineska industrija i dalje u negativnom teritoriju: PMI

Istovremeno, podaci objavljeni u petak otkrivaju ubrzavanje rasta potrošačkih cijena, uglavnom uslijed poskupljenja svinjetine i drugih proteina zbog dugoročne epidemije Svinjske groznice i suše u područjima gdje raste voće.

Cijene su u odnosu na godinu prije veće 2.8 posto, ponajviše je poskupjelo voće (39.1%) i svinjetina (18.2%).

“Rezime je da se Kina suočava s najgorim iz oba svijeta,” ocijenili su analitičari Capital Economicsa. “Ubrzavanje potrošačkih cijena utječe na pouzdanje domaćinstava i rast realnog dohotka, dok istovremen povratak deflacije na tvornička vrata dodatno pritišće profit.”

>>>Kineska ekonomija nadrasla lipanjske prognoze, analitičari sumnjičavi

Inflacija proizvođačkih cijena je slabašna ili u povlačenju i u drugim velikim ekonomijama, uključujući Sjedinjene Države i Njemačku, odnosno eurozonu, što analitičare tjera da propitkuju izdržljivost globalne potražnje.