Biznis i ekonomija

Deutsche predviđa veliki val neplaćanja koji će kulminirati s krajem 2024.

Europu i Sjedinjene Države očekuje veliki val nenaplativih kredita i neplaćanja drugih dugova, dijelom zbog najžustrijeg ciklusa stezanja monetarne politike u posljednjih 15 godina, napisali su analitičari Deutsche Bank u godišnjem istraživanju insolventnosti i delikvencija.

Deutsche očekuje da se stopa neplaćanja dugova kulminirati u četvrtom tromjesečju 2024. godine.

>>>Sve brojniji i uvjerljiviji indikatori recesije u SAD-u

Studija najveće stope neplaćanja/nenaplativosti predviđa za američki dug s visokim prinosom (9%) i američke zajmove (11.3%).

Očekivana delikvencija za europske zajmove je 7.3%.

Procjena stižu u trenutku kad europsko i američko gospodarstvo pokazuju prve znakove slabosti inducirane poskupljenjem novca. Najsnažnije europsko gospodarstvo, Njemačka, godinu je započelo uranjanjem u recesiju.

>>>Cijene nafte poljuljane slabošću proizvodnog sektora Kine, ‘znanim brigama’

Deutsche ističe da je procijenjeni vrhunac neplaćanja od 11.3% u SAD-u blizu najviših u povijesti, pa citira stopu od 7.7% zabilježenu tijekom propinjanja i propadanja tehnološkog sektora u 1990-ima (Dot-com bubble) i 12% koji su označili globalnu financijsku krizu u 2007.-2008. godini.

Banka manju očekivanu stopu neplaćanja u europodručju temelji na boljoj kotaciji državnih obveznica, raskošnijoj fiskalnoj politici i manjoj zaduženosti brzorastućih sektora.

>>>Njemački ministar gospodarstva traži goleme, egzistencijalne subvencije za industriju

Najveće se remećenje i neplaćanje očekuju na europskom tržištu nekretnina.

Deutsche navodi da će stopa delikvencija porasti čak i ako monetarna politika ili fiskalni poticaji ublaže “najgori mogući scenarij”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters