Biznis i ekonomijaPreporučeno

EK predlaže značajne promjene u prekograničnom oporezivanju i plaćanju za mala i velika poduzeća

Europska komisija je u utorak predložila niz inicijativa čiji je cilj olakšati poslovanje malih i srednjih poduzeća (MSP), među kojima je i uredba o suzbijanju kašnjenja plaćanja te pojednostavljenje poreznih pravila za velika poduzeća.

Prijedlogom uredbe protiv kašnjenja plaćanja u komercijalnim transakcijama želi se suzbiti nepoštena praksa koja ugrožava poslovanje malih i srednjih poduzeća. Predlaže se uvođenje strožeg roka, odnosno da se plaćanje mora izvršiti najkasnije u roku do 30 dana. Nova uredba zamijenila bi postojeću direktivu iz 2011. i uklonila nejasnoće i pravne rupe u toj direktivi.

Paolo Gentiloni, europski povjerenik za gospodarstvo (lijevo) i Thierry Breton, europski povjerenik za unutarnje tržište; Foto: Valentine Zeler/EC

Predloženi tekst također predviđa automatsku isplatu povećanih kamata i naknade za kašnjenja u plaćanju i nove mjere pravne zaštite kako bi se tvrtke zaštitile od loših platiša.

Nadnacionalni središnji porezni ured za MSP

Predviđeno je i osnivanje zajedničkog središnjeg poreznog ureda za male i srednje tvrtke koje posluju u više država članica. Tako će te tvrtke imati posla samo s jednom poreznom administracijom umjesto nekoliko njih. To bi trebalo povećati poreznu sigurnost i pravednost, smanjiti troškove poduzeća, spriječiti narušavanje tržišnog natjecanja te smanjiti rizik dvostrukog ili pretjeranog oporezivanja i broj poreznih sporova.

>>>Javna tijela dugove prema privatnom sektoru moraju podmiriti u roku od 30 do 60 dana: Sud EU

Europska komisija također je pripremila mjere za poboljšanje postojećeg regulatornog okruženja za mala i srednja poduzeća, pojednostavljenje administrativnih postupaka, povećanje ulaganja, osiguranje kvalificirane radne snage i podršku rastu tih poduzeća.

Jedinstvena porezna osnovica

Komisija je predložila i paket mjera za smanjenje troškova usklađivanja s poreznim propisima za velike  prekogranične tvrtke u EU koje posluju u više od jedne države članice. Novim pravilima ti bi se troškovi mogli smanjiti i do 65 posto. Istovremeno bi trebalo olakšati i rad poreznih vlasti jer će porezna pravila biti jasnija.

>>>Breton: jačanje jedinstvenog tržišta posebno će koristiti malim i srednjim poduzetnicima

Poduzeća koja pripadaju istoj grupaciji će, sukladno prijedlogu, poreznu osnovicu obračunavati prema jedinstvenim pravilima. Porezne osnovice svih subjekata u grupi objedinit će se u jedinstvenu poreznu osnovicu, a porezna stopa za svaku tvrtku izračunat će se na temelju njezina poslovanja u posljednje tri godine.

Na taj se način izbjegava da se tvrtke moraju suočavati s 27 različitih nacionalnih poreznih sustava, što je vrlo skupo i što obeshrabruje prekogranična ulaganja u EU, a tvrtke u EU stavlja u nepovoljniji konkurentski položaj u usporedbi s tvrtkama drugdje u svijetu.

Pratite nas na Google vijestima