PolitikaPreporučeno

Metsola o CoFoE: puno velikih izjava, puno novca i onda – ništa

Europa mora biti spremna na reforme i prihvatiti da ono što funkcionira za sadašnji broj članica Europske unije, neće funkcionirati s većim brojem, rekla je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola u utorak u Strasbourgu.

Osvrnula se na potrebu revizije ugovora Unije, za što se Europski parlament založio u rezoluciji prošle godine, kako bi se ispunila očekivanja građana i prijedlozi Konferencije o budućnosti Europe.

>>>Sa zaključcima najveće demokratske farse u povijesti Unije upoznato 4% Hrvata

“Ne mogu opravdati što smo potrošili godinu i pol dana na Konferenciju o budućnosti Europe sa sjajnim zaključcima i puno velikih izjava i onda – ništa”, rekla je Metsola, dodavši da su i Parlament i Komisija “puno novaca potrošili” na CoFoE.

“Moramo biti spremni prihvatiti da ono što nekako funkcionira za 27 (članica), neće funkcionirati za 32, 33 ili 35 i da moramo biti spremni reformirati se”, rekla je Metsola novinarima.

>>>Poziv na izmjenu Ugovora, performans vizionarske mladeži: veliko finale COFOE

Naglasila je da se tu ne radi samo o zajedničkoj poljoprivrednoj politici ili ukidanju jednoglasnosti u vanjskoj politici, već da političari trebaju shvatiti da je Unija “snažnija i sigurnija i politički i ekonomski ako je veća”.

Prioritetne teme

Građani 27 zemalja članica Unije ponovno će izaći na izbore u lipnju 2024. godine, a Metsola je izrazila nadu da će se dogovor o paktu o migracijama i azilu postići prije europskih izbora.

UN-ova Međunarodna organizacija za migracije (IOM) objavila je u kolovozu da je najmanje 2060 migranata umrlo na Sredozemlju od početka godine i povećani su pritisci ilegalnih migracija u cijeloj Europi.

Ako se to pitanje ne riješi, “birači će misliti da smo nesposobni”, upozorila je predsjednica Europskog parlamenta.

>>>Nasumično odabrana mladež komentira ‘pomalo dosadnu, sporu’ raspru o budućnosti Unije

Ususret izborima prioritetne teme bit će klima, gospodarstvo, stambena politika za mlade, borba protiv ekstremizma, kao i jasnija komunikacija političara prema građanima, ocijenila je čelnica Europskog parlamenta.

Pratite nas na Google vijestima

Comment here