Politika

EU uskratio novac za projekte u Republici Srpskoj

Europska unija je odobrila 303 milijuna eura bespovratne pomoći za infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini uz uočljivo uskraćivanje novca separatizmu sklonoj Republici Srpskoj.

>>>EU osudio ‘neprihvatljivu’ retoriku Milorada Dodika, odlikovanje Putina

Potpore, koje su dio 2.1 milijardu eura vrijednog investicijskog paketa za zapadni Balkan, između ostalog će pomoći izgradnju dviju dionica paneuropske autoceste od sjevera prema jugu koja povezuje Budimpeštu s hrvatskom lukom Ploče.

EU je odobrio financiranje ukupno četiri projekta, uključujući poboljšanje vodoopskrbe u glavnom gradu Sarajevu, obnovu pumpne stanice i povećanje zapremine hidroelektrane na jugu.

>>>U BiH prijepor, ‘Dodikov bijes’ zbog podrške rezoluciji o osudi ruske agresije

U skladu s prijetnjama i najavama europskih administratora, novac je uskraćen Republici Srpskoj čiji lider Milorad Dodik otvoreno podržava rusku invaziju na Ukrajinu dok traži secesiju i pripajanje Srbiji.

>>>Republika Srpska utire put secesiji

Reuters navodi da iznos objavljenih bespovratnih sredstava predstavlja više od polovice od ukupno 528 milijuna eura odobrenih za regiju iz instrumenta pretpristupne pomoći EU-a, uz dodatne doprinose članica EU-a i Norveške te zajmove međunarodnih financijskih institucija.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

Comments are closed.