Biznis i ekonomija

Fiksni tečaj konverzije kune u euro: 1 euro = 7,53450 kuna | HNB

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, ministar financija u ostavci Zdravko Marić, izvršni potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis i povjerenik Europske komisije za gospodarstvo Paolo Gentiloni; Foto: European Council

Vijeće Europske unije u utorak je donijelo Odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023., dopunu uredbe prema kojoj Hrvatska postaje dvadeseta članica europodručja te uredbu kojom se utvrđuje fiksni tečaj konverzije kune u euro:  1 euro = 7,53450 kuna.

>>>Michel: Hrvatska je ostvarila san o euru

Vijeće je odluku donijelo u skladu s pozitivnom ocjenom Europske komisije te nakon provedenih procedura i razgovora u Euroskupini i Europskom vijeću i uvažavajući mišljenje Europskog parlamenta i Europske središnje banke.

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, ministar financija u ostavci Zdravko Marić, češki ministar financija Zbyněk Stanjura, izvršni potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis i povjerenik Europske komisije za gospodarstvo Paolo Gentiloni; Foto: European Council

Odluku je kao predsjedavajući Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN) potpisao češki ministar financija Zbyněk Stanjura, a dobrodošlicu u europodručje Europska komisija pokazala je i porukom istaknutom na zgradi Charlemagne: Dobrodošla u euro, Hrvatska!

>>>Selektivni argumenti za euro u osvrtu Šonje iz nerealnog vremena

“Od ulaska Hrvatske u europodručje naši će građani i poduzetnici imati konkretne, izravne i trajne koristi. U najvećoj mjeri nestat će valutni rizik, Hrvatska će biti investicijski atraktivnija i sigurnija u vremenima kriza. Euro je, također, ključna vrijednost europskog zajedništva i omogućit će nam još aktivniju ulogu u europskom projektu. Istinski sam ponosan na ovaj veliki hrvatski uspjeh,” istaknuo je Boris Vujčić, guverner HNB-a.

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, ministar financija u ostavci Zdravko Marić, češki ministar financija Zbyněk Stanjura, izvršni potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis i povjerenik Europske komisije za gospodarstvo Paolo Gentiloni; Foto: European Council

“Ostvarili smo strateški cilj – Hrvatska postaje članica europodručja s 1. siječnja 2023.! Uvođenje eura učinit će naše gospodarstvo otpornijim i dugoročno povećati standard naših građana. Biti dio europodručja Hrvatskoj i našim sugrađanima donosi veću sigurnost u krizi. Naporno smo i dugo radili na ovom projektu jer čvrsto vjerujemo da je pridruživanje europodručju u nacionalnom interesu Hrvatske!” poručio je tom prilikom predsjednik Vlade Andrej Plenković.

>>>Paritet eura i dolara | povijesna bilješka

Nakon potpisivanja pravnih akata pozdravne govore održali su Zbyněk Stanjura, Paschal Donohoe, predsjednik Euroskupine (putem videoporuke), Christine Lagarde, predsjednica Europske središnje banke, Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Europske komisije zadužen za gospodarstvo, Paolo Gentiloni, povjerenik Europske komisije za gospodarske i financijske poslove, te Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija RH.

Lice i naličje kovanice od 2 eura s motivom hrvatske kune; Foto: European Council

Pratite nas na Google vijestima

Piše: HNB

Comments (3)

  1. […] Fiksni tečaj konverzije kune u euro: 1 euro = 7,53450 kuna | HNB 12/07/2022 […]

  2. […] Fiksni tečaj konverzije kune u euro: 1 euro = 7,53450 kuna | HNB 12/07/2022 […]

  3. […] što je prošli tjedan Vijeće Europske unije donijelo formalnu odluku o ulasku Hrvatske u europodručje 1. siječnja 2023., proizvodnja hrvatskih eurokovanica početak […]

Comments are closed.