Biznis i ekonomijaPreporučeno

IKEA kreće u dvije milijarde eura vrijedan proboj na američko tržište

Grupa Ingka u čijem je portfelju lanac trgovina IKEA u četvrtak je najavila dublji, dvije milijarde eura vrijedan proboj na tržište Sjedinjenih Američkih Država.

Reuters piše da je riječ o najvećoj investiciji u jednu zemlju u povijesti grupe.

>>>Dudeki od IKEA-e dobili 46 milijuna dolara odštete za smrt dvogodišnjeg sina

“Mi prilike vidimo u svim državama širom SAD-a, rekao bih osobito na Jugu gdje vidimo veliku potražnju na koju još nismo mogli odgovoriti,” rekao je Tolga Öncü, voditelj maloprodaje IKEA u Ingka grupi.

Dodao je da planovi uključuju otvaranje osam velikih i devet manjih trgovina, kao i ulaganja u postojeće prodajne centre.

Dok jednom ne smrkne…

Suočeni s potencijalnom recesijom američki potrošači od početka 2023. godine štede novac, što je utjecalo na poslovanje velikim američkih trgovaca, uključujući Walmart i za namještaj specijalizirani Wayfair.

Obje su tvrtke u posljednjim mjesecima uručile veliki broj otkaza, zatvorile pojedine trgovine i skladišta što IKEA-i otvara priliku za proboj.

>>>IKEA i Little Sun predstavili SAMMANLÄNKAD – solarne svjetiljke koje oblikuju svijest, čine razliku

“Dostupne su lokacije koje do sad to nisu bile, za nas postoje prilike da ubrzamo investicije u kupnju zemljišta i u postojeće lokacije kako bismo IKEA-u približili mnogim ljudima,” rekao je Öncü čija je procjena da će investicije stvoriti oko 2.000 radnih mjesta.

Analitičari drže da su proizvodi kompanije sa sjedištem u Nizozemskoj konkurentni i da bi uslijed širih gospodarskih očekivanja i kretanja mogli osvojiti sve obazrivije kupce.

>>>Ruska tvrtka preuzela napuštenu tvornicu IKEA-e u Novgorodu

IKEA u SAD-u ima 51 trgovinu i dva punkta za “planiranje i narudžbu”.

Ingka je na američkom tržištu u financijskoj 2022. ostvarila prihode od 5.5 milijardi eura.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima