PreporučenoTech

Indijski soj koronavirusa označen kao ‘zabrinjavajući’ | Agencija za javno zdravstvo Engleske

Britanski zdravstveni službenici u petak su soj koronavirusa koji je mutirao u Indiji označili kao “zabrinjavajući” uslijed dokaza da se širi s neuobičajenom lakoćom.

Državna agencija za javno zdravstvo Engleske (PHE) u izvještaju je izdvojila varijantu B.1.617.2, jednu od tri novootkrivene mutacije u Indiji koja je pronašla put do Britanije.

>>>U 24 sata 3,780 mrtvih u Indiji, izvješća o zarazi cijepljenih – reinfekcijama | COVID-19

Vlasti su navele da se broj slučaja povezanih sa sojem u tjedan dana povećao s 202 na 520, glavna su žarišta u Londonu i gradu na sjeverozapadu Engleske Boltonu. Polovica slučajeva je povezana s jednim kontaktom zbog čega se na njegovoj putanji provode masovna testiranja.

“Mislim da oko toga moramo biti jako pažljivi,” izjavio je o mutaciji premijer Boris Johnson. “Mi očito činimo goleme napore kako bi osigurali da se žarišta indijske varijante otkriju kroz pojačano testiranje i testiranje od vrata do vrata.

PHE je citirao dokaze da je prijenos B.1.617.2 brži nego u originalnih sojeva virusa i da bi se soj mogao širiti s jednakom lakoćom kao takozvana “varijanta iz Kenta” koja je rezultirala teškim drugim valom infekcija u Engleskoj.

>>>Indija bilježi novi dnevni rekord u zarazama, ‘Bengalski soj’ potvrđen u Švicarsko

Iz Agencije su naveli da se druge karakteristike soja još utvrđuju. “U ovom trenutku nemamo dovoljno dokaza koji bi ukazivali da bilo koja od varijanti nedavno otkrivenih u Indiji izaziva ozbiljnije oblike bolesti ili umanjuje učinkovitost cjepiva,” rečeno je u izjavi koju prenosi Reuters.

Znanstvenici su indijski soj, prvi put detektiran u listopadu, kategorizirali kao B.1.617, ali je PHE otkrio tri različita podtipa, svaki s malo drugačijim mutacijama.

>>>‘Bengalski soj’: rastući broj zemalja zatvara putnički promet s Indijom

Uz “indijsku”, ponajveću zabrinutost znanstvenika izazivaju inačice identificirane u Kentu, Južnoj Africi i Brazilu.