PreporučenoTech

Izvješće Pentagona o NLO-ima sadrži 143 neobjašnjena opažanja

Vlada Sjedinjenih Američkih Država u petak je objavila izvješće o neidentificiranim letećim objektima u kojem navodi da obavještajni i vojni analitičari nemaju dovoljno podataka za određivanje njihove prirode, uključujući potencijalno izvanzemaljsko porijeklo.

Dokument na devet stranica sadrži izvješća o 144 opažanja “neidentificiranih zračnih fenomena” (engl. unidentified aerial phenomenon, ili UAP) od 2004. godine.

“UAP-i očito predstavljaju pitanje za sigurnost letenja i mogu predstavljati izazov za američku nacionalnu sigurnost,” navodi se u izvješću označenom kao “preliminarno” čiji su autori Ured ravnatelja Nacionalne obavještajne službe i radna skupina pod vodstvom mornarice koju je Pentagon formirao prošle godine.

Premalo informacija za donošenje zaključaka

Dokument sadrži nekolicinu već poznatih slučajeva UAP-a koji su u posljednjim godinama procurili u javnost, a čiju je autentičnost potvrdio Pentagon. Ponajviše je zagonetnih objekata zabilježila mornarica, na istočnoj i zapadnoj obali, a krase ih neuobičajene manevarske sposobnosti, izostanak vidljivih pogonskih sustava ili sustava za kontrolu leta.

>>>Pentagon potvrdio autentičnost svježih zapisa NLO-a | VIDEO

“Pojedini su UAP-i djelovali kao da lebde na vjetru, kreću su protiv vjetra, naglo manevriraju ili se kreću velikom brzinom bez uočljivih pogonskih sustava. U malom broju slučajeva, vojni zrakoplovni sustavi obrađivali su radiofrekvencijsku (RF) energiju povezanu s opažanjem UAP-a,” navodi se u izvješću.

Od 144 opažanja do sad je objašnjen samo jedan koji se odnosi na veliki ispuhani balon. Vlasti o drugim slučajevima imaju premalo informacija za donošenja zaključaka, no naizgled su potpuno otvorene različitim scenarijama, uključujući objekte u privatnom vlasništvu ili u vlasništvu stranih vojnih sila kakve su Rusija ili Kina.

>>>Haim Eshed: čovječanstvo surađuje s ‘Galaktičkom federacijom’

“Analitičari tek moraju eliminirati izvanzemaljsko porijeklo,” rekli su novinarima pod uvjetom anonimnosti viši američki dužnosnici iako je u izvještaju izostao spomen takve mogućnosti.

“To nije svrha radne skupine, da procijeni bilo kakvu potragu za izvanzemaljskim životom. … To nije ono za što smo zaduženi,” rekao je jedan od dužnosnika nakon upita o potencijalu izvanzemaljskih objašnjenja. “Mi u 144 izvješća s kojima ovdje imamo posla nemamo jasne naznake da za njih postoji neko nezemaljsko objašnjenje – ali ići ćemo gdje god nas podaci odvedu,” dodao je drugi, viši dužnosnik, prema citatu Reutersa.

Bliski susreti

Na brifingu je rečeno da se skupina fokusirala na fenomene o kojima postoje neposredna svjedočenja vojnih pilota i/ili popratni podaci detektirani sofisticiranom vojnom opremom. Takvih je opažanja bilo 80 od koji je 11 uključivalo “bliske susrete” koji su mogli rezultirati sudarom.

>>>Američka mornarica potvrdila autentičnost tri zapisa s ‘neidentificiranim zračnim fenomenima’: VIDEO

“Apsolutno vjerujemo da ono što vidimo nisu samo artefakti ljudskih osjetila. To su stvari koje fizički postoje,” rečeno je prema izvještaju CNN-a.

Uočljivo je i da se velika većina opažanja odigrala u blizini vojnih poligona ili tijekom vojnih vježbi, no istražitelji kažu da to može biti rezultat pristranosti u odabiru slučajeva, veće pozornosti u navedenim okolnostima i većeg broja senzora najnovije generacije koji djeluju na tim područjima.

Pentagon je nakon objave izvješća najavio planove o “formaliziranju” istraga UAP-a.

Pratite nas na Google vijestima