Politika

JURI u presedanu srušio dvoje kandidata za Komisiju prije saslušanja u EP-u

Odbor za pravne poslove Europskog parlamenta (JURI) u ponedjeljak je ponovno zaustavio kandidature dvoje povjerenika i Mađarske i Rumunjske i zaključio da nisu prikladni za dužnost za koju su kandidirani, priopćeno je iz Parlamenta.

Rumunjska socijaldemokratkinja Rovana Plumb, koju je novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila za povjernicu za promet, te Mađar Laszlo Trocsanyi iz Europske pučke stranke, predložen za povjernika za proširenje po drugi put u nekoliko dana su dobili negativno mišljenje Odbora za pravne poslove zbog sukoba interesa.

>>>Orban o odbijanju Trocsanyija: njegov je grijeh što je Mađarsku zaštitio od migracije

Riječ je o presedanu jer se nikad do sada nije dogodilo da već u toj fazi kandidati za povjerenike naiđu na prepreke i prije samog saslušanja.

Bez odobrenja Odbora za pravne poslove kandidati za povjerenike ne mogu izići na saslušanje što je preduvjet za izglasavanje Komisije u Parlamentu.

Sada bi predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli trebao pozvati Ursulu von der Leyen da se izjasni što kani poduzeti s obzirom na novonastalu situaciju.

U prvoj reakciji Europske komisije, poručili su da u skladu s pravilima sada očekuju pismo predsjednika Palamenta s donesenom odlukom i preporukom kako dalje. Na temelju toga von der Leyen će odlučiti o daljnjim koracima, izjavila je glasnogovornica Komisije Mina Andreeva.

Andreeva je dodala da poteškoće na koje su naišli Plumb i Trocsanyi ne moraju neizbježno značiti da će nova Komisija kasniti s preuzimanjem dužnosti koje je previđeno za 1. studenoga.

Odbor za pravna pitanja Europskog parlamenta izglasao je u prošli četvrtak da postoje sukob interesa kod dvoje kandidata za povjerenika u novoj Europskoj komisiji, Rumunjke Rovane Plumb i Mađara Laszla Trocsanyia i da ne bi trebali ići na saslušanje dok se ta pitanja ne razriješe.

U ponedjeljak je Odbor ponovno glasovao i donio istu odluku.

Svi predloženi povjerenici moraju ispuniti deklaracije u kojoj moraju navesti sve dužnosti koje su obavljali u zadnjih 10 godina, financijske interese koji bi mogli upozoravati na sukob interesa te članstvo u tijelima koja mogu utjecati na obavljanje dužnosti povjerenika. To nije imovinska kartica i ne postoji obveza prijavljivanja sve imovine koju kandidat ima. Ali, dužan je primjerice prijaviti dionice koje eventualno ima u nekoj tvrtki, a čije bi poslovanje možda moglo imati veze s Europskom komisijom, poput dodjele državnih potpora i slično.

Odbor za pravna pitanja ima ovlasti suspendirati saslušanja predloženih povjerenika ako postoji sumnja u sukob interesa.

Bez odobrenja Odbora za pravne poslove kandidati za povjerenike ne mogu izići na saslušanje što je preduvjet za izglasavanje Komisije u Parlamentu.

>>>Nimalo bezazlena saslušanja, ocjenjivanje povjerenika od 30. rujna do 8. listopada: EP

U slučaju da Mađarska i Rumunjska predlože nove kandidate vjerojatno je da oni neće doći na red za saslušanje u utorak i srijedu, kako je bilo predviđeno za Plumb i Trocsanyia, nego na kraju saslušanja 8. listopada.

Od samo predstavljanja nove ekipe Ursule von der Leyen Plumb i Troscsanyi su neslužbeno smatrani najslabijim kandidatima.

Na odluku Odbora za pravna pitanja odmah je reagirao Trocsanyi, koji je preko twittera poručio da je “konsterniran”.

>>>Izjava o financijskim interesima Dubravke Šuice ne odgovara na pitanja o vrijednosti imovine

“Flagrantna nepravda, manjak transparentnosti, jasno i namjerno kršenje pravila i postupka, kao i nepoštivanje temeljnih načela demokracije podsjećaju me na vrijeme za koje sam mislio da je prošlo”, rekao je mađarski kandidat.

On je odluku Odbora nazvao zbirkom “laži, pogrešnih i brzopletih zaključaka i tendencioznog amalgama”.