Biznis i ekonomijaPreporučeno

Kerplop njemačkog graditeljstva

Njemački graditelji suočeni su s valom otkazivanja stambenih projekta. U listopadu je otkazano 22.2% ugovora, u poredbi s 21.4% u mjesecu prije.

“Stalno je sve gore i gore, sa sve više i više projekata koji propadaju zbog viših kamatnih stopa i visokih cijena izgradnje,” rekao je ekonomist Ifo instituta Klaus Wohlrabe u pratnji ankete koja je detektirala postojanu i rastuću slabost.

“U stambenoj izgradnji broj novih poslova ostaje vrlo nizak, a zaostale narudžbe tvrtki se smanjuju,” dodao je.

Izostanak novih narudžbi u listopadu je prijavilo 48.7% tvrtki, u poredbi s 46.6% u rujnu. Prije godinu dana, u listopadu 2022., udio je bio 18.7%.

“Gotovo polovica svih tvrtki za stambenu izgradnju sada pati od nedostatka narudžbi, a taj broj raste iz mjeseca u mjesec. Situacija dovodi nekoliko tvrtki u opasnost (od insolventnosti), a svaka deseta je već prijavila financijske poteškoće,” komentirao je Wohlrabe. “Izgledi za industriju stambene izgradnje i dalje su mrki dok se tvrtke pripremaju za teška vremena.”

Očekivanja su dosegla iznimno nisku razinu od -63.9 bodova.

“Epicentar pada”

Da je sektor suočen s povijesnim izazovima svjedoče i drugi pokazatelji. Indeks menadžera nabave (PMI)  Hamburške komercijalne banke u listopadu je pao na 38.3, niže nego u rujnu i najniže u tri i pol godine.

Središnja vrijednost indeksa je 50.

PMI ljestvica seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) aktivnosti u pojedinom sektoru.

Formula:

PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)

Varijable:

P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije
P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno
P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.

“Stvari nastavljaju ići s loših na gore u njemačkom građevinskom sektoru. Sektor je epicentar pada, pada vrtoglavom brzinom,” komentirao je Cyrus de la Rubia, glavni ekonomist Hamburške komercijalne banke.

Izazovi za njemačke graditelje stižu uslijed povijesnog poskupljenja novca u financijskom sustavu za kojim je posegnula Europska središnja banka kako bi zauzdala podjednako povijesne inflatorne pritiske.

“Izgradnja domova ili graditeljski sektor prve su žrtve većih kamatnih stopa,” podsjetio je voditelj makro istraživanja pri ING-u, Carsten Brzeski, čije je gledište da su aktualne poteškoće tek vjesnik nevolja koje dolaze.

Comment here