Biznis i ekonomija

Ključna kamatna stopa u Rusiji skočila na 15%

Rubalj je u petak očvrsnuo prema dolaru najviše u posljednjih šest tjedana nakon što je Banka Rusije ključnu kamatnu stopu uzdigla na 15%.

U nastojanju da zaustavi deprecijaciju i inflaciju središnjica cijenu zaduživanja poskupljuje četvrti put zaredom.

Aktualna prilagodba, za 200 baznih bodova, dvostruko je veća od konsenzusa u očekivanjima analitičara.

Detalj s novčanice od 500 rubalja; Foto: betexion/Pixabay

“Današnja odluka … imat će umjereni pozitivan učinak na rubalj u dolazećim danima,” komentirao je Mikhail Vasiljev, glavni analitičar u Sovcombank uz obrazloženje da će poskupljenje smanjiti potrošačku i investicijsku potražnju, uključujući za uvozom, kao i pospješiti privlačnost štednje u nacionalnoj valuti.

>>>Kritika Kremlja – oštro stezanje monetarne politike u Rusiji

“Očekujemo da će se do kraja godine tečaj rublje kretati u rasponu od 94-98 za dolar, 99-104 za euro i 12.8-13.4 za juan,” dodao je u komentaru za Reuters.

Ruska središnja banka inflaciju kroti od početka invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine, stopa je u listopadu blago pala na 11.2%, no ostaje miljama daleko od ciljanih 4% u srednjem roku.

“Inflacijska očekivanja ostaju na povijesno visokoj razini,” konstatirao je ekonomist CentroCreditBank, Jevgenij Suvorov, uz očekivanje da bi središnjica 15. prosinca mogla nastaviti sa stezanjem i stopu odrediti na 16%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima